Maxim Neyt met beperkte ambities naar het BK

Maxim Neyt kijkt uit naar de Kasteelcross in Zonnebeke. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Een topseizoen is het nog niet geweest voor Maxim Neyt. De overstap naar de nieuwelingen verloopt moeizamer dan verwacht en de Langemarkenaar is dan ook niet tevreden over zijn crosswinter. Vorige week sukkelde hij ook nog eens met een stijve nek en kwam hij ten val in Vilvoorde… Geen ideale omstandigheden dus om naar het BK te trekken.

Neen, van een topseizoen kun je maar moeilijk spreken. Dat beseft de eerstejaarsnieuweling zelf ook en dat merk je duidelijk in zijn analyse over de afgelopen maanden. “Mijn resultaten zijn allesbehalve schitterend”, klinkt het kritisch bij Maxim Neyt. “Nochtans was het eerste deel van mijn voorbereiding prima verlopen. Ik kon veel trainen en de conditie was meer dan goed, maar toen vertrokken we voor drie weken op vakantie en daarmee heb ik veel verloren.”

Het zijn soms zware dagen. Ik moet sporten op school en als ik thuiskom, moet ik nog eens op je fiets kruipen. Dat is soms afzien

En tijdens het seizoen was het moeilijk om dat nog in te halen. De crosser uit Langemark zit in het derde middelbaar lichamelijke opvoeding en sport aan het Atheneum van Ieper en dat maakt het er niet altijd eenvoudiger op. “Het zijn soms zware dagen”, blaast Maxim. “Je moet sporten op school en als je thuiskomt, moet je nog eens op je fiets kruipen. Dat is soms afzien. En tijdens de examenweken is er van trainen ook niet veel in huis gekomen. In de vakantie hoopte ik serieus wat schade in te halen, maar plots stond ik op met een stijve nek en moest ik een aantal dagen stilliggen. Op zaterdag besliste ik om toch te starten in Vilvoorde, maar kom ik al in de eerste bocht ten val en bezeerde ik mijn elleboog. Op die manier gaat het ook niet vooruit…”

Liefst in de modder

Het is dan ook met beperkte ambities dat Neyt morgen naar het BK in Kruibeke afreist. “We zullen wel zien wat het wordt”, knikt de nieuweling van het CT Luc Wallays-Jonge Renner Roeselare. “Ik verwacht er alleszins niet al te veel van. Ik heb nog in geen enkele veldrit top gepresteerd en ik merk ook gewoon dat ik snelheid tekort kom. Waar ik wel naar uitkijk, is de Kasteelcross van Zonnebeke op zaterdag 26 januari. We krijgen daar meestal een modderige omloop en dat doe ik wel graag. Hopelijk kan ik daar eindelijk iets moois laten zien en mijn seizoen op een positieve manier afsluiten.”

Het is voor de moddercrossen dat de 14-jarige Maxim vijf jaar geleden veldrijder is geworden. Als kleine jongen trok hij er regelmatig met zijn fietsje op uit om in zijn wijk door het slijk te ploeteren. “Ik vond dat enorm plezant. Mijn papa koerste toen op de weg, maar het veld sprak mij meer aan. En ondanks mijn mindere seizoen vind ik de cross nog altijd het leukst”, besluit de nieuweling met positieve noot. (BVS)