Mathieu van der Poel wint in Nommay, Michael Vanthourenhout is vijfde

21/01/18 om 18:01 - Bijgewerkt om 18:00

Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft zondag in het Franse Nommay de voorlaatste manche in de Wereldbeker veldrijden op zak gestoken. Voor de Nederlander volstond zijn zesde zege (op acht manches) om ook zekerheid te verwerven over de eindzege.

Mathieu van der Poel wint in Nommay, Michael Vanthourenhout is vijfde

Michael Vanthourenhout werd vijfde in Nommay. © Belga

Wout van Aert (Crelan-Charles) en Toon Aerts (Telenet Fidea Lions) vervolledigden het podium in Nommay. Tim Merlier finishte als vierde voor Michael Vanthourenhout. Laurens Sweeck werd zesde.

Van Aert en Van der Poel vertrokken zij aan zij de trappen op in Nommay, maar lieten de leiding in het begin aan Tim Merlier. Dat bleef zo tot Van der Poel aan de balkjes op de fiets bleef en over de hindernissen sprong. De Europees kampioen pakte een kleine voorsprong, maar in de achtergrond versnelde ook Aerts. Consternatie alom wanneer in de materiaalpost Van der Poel plots zijn mecaniciens voorbij reed en op zijn stappen terug moest komen om een nieuwe fiets in ontvangst te nemen. Van deze hapering maakte Van Aert dankbaar gebruik en flitste naar de leiding.

Een verbeten Van der Poel repte zich in no time naar het wiel van de wereldkampioen en zo kregen we halfweg de tweede ronde twee leiders. Aerts mocht na een fikse inspanning ook voorin aansluiten. Niet voor lang evenwel. Van der Poel en Van Aert trokken de derde ronde in met een voorsprong van 12 seconden op het duo Aerts-Sweeck. De Tsjech Michael Boros positioneerde zich op de vijfde plaats. Van der Poel versnelde vervolgens op een heuveltje en sloeg meteen een kloof op Van Aert. De Nederlander bleef een moordend tempo ontwikkelen en reed beetje bij beetje weg van Van Aert. In de strijd voor de laatste podiumplaats ontdeed Aerts zich halfcross van Sweeck. Aan het meesterschap van Van der Poel was dan andermaal al niets meer te beginnen. Hij haalde met ruim verschil, goed voor zijn 25e zege van het seizoen en na Iowa, Waterloo, Koksijde, Bogense en Heusden-Zolder meteen zijn zesde zege in de Wereldbeker.

Op zondag 28 januari heeft in het Nederlandse Hoogerheide de negende en laatste manche van de Wereldbeker plaats.

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!