Mathieu van der Poel wint in Heusden Zolder, Michael Vanthourenhout haalt top tien

26/12/17 om 21:55 - Bijgewerkt om 21:54

Mathieu van der Poel heeft zijn negentiende overwinning van het seizoen beet. De Nederlander, die in Heusden-Zolder zijn rentree maakte na ziekte, soleerde naar de zege. Laurens Sweeck won de sprint om de tweede plaats van wereldkampioen Wout van Aert.

Mathieu van der Poel wint in Heusden Zolder, Michael Vanthourenhout haalt top tien

Michael Vanthourenhout dinsdag in actie. © Belga

Mathieu van der Poel sukkelde vorige week met ziekte en bleef vier dagen van de fiets. Pas op vrijdag hervatte hij de trainingen en zaterdag paste hij nog voor de Waaslandscross om geen risico te nemen met het oog op de drukke eindejaarsperiode. Een slimme keuze, zo bleek, want al meteen bij de start werd duidelijk dat Van der Poel niet al te veel hinder meer ondervond van zijn ziekte, hij nam samen met Wout van Aert de koppositie.

Het duo begon met een rotvaart, achter hen volgden de Telenet-ploegmaten Lars van der Haar en Daan Soete. Even wisten die het wiel te houden, maar bij de eerste passage aan de finish keken ze toch al tegen een kloofje van drie seconden aan. Achter hen volgde een groep met Toon Aerts, Corné van Kessel, Tim Merlier, Michael Vanthourenhout en wist Laurens Sweeck na een slechte start ook nog zijn wagonnetje aan te pikken.

Van Aert en Van der Poel op kop, al leek die laatste het in de tweede ronde wel moeilijk te krijgen met het hoge tempo van de wereldkampioen. Na een knieval op de trap moest de Nederlander bijgevolg een gaatje laten, maar hij knokte zich terug en bij de passage aan de finish was hij opnieuw vooraan. Intussen was de afstand met het tweede groepje wel gegroeid tot 15 seconden.

De rest speelde niet mee voor de overwinning en in ronde vier achtte de Europese kampioen zijn moment gekomen. Hij versnelde, Van Aert moest het hoofd buigen en keek in geen tijd tegen een achterstand van 14 seconden aan. Die kloof zou de Nederlander ronde na ronde uitdiepen en intussen zat Laurens Sweeck, die weggereden was van een grote groep, Van Aert op de hielen voor de tweede plek.

Toen Van Aert een foutje maakte in het slot, wist Sweeck aan te pikken en finaal zou hij de wereldkampioen vloeren in de sprint om de tweede plek. Van der Poel wist net daarvoor aan de finish met een wheelie de overwinning te vieren, goed voor zege nummer 19 van het seizoen. Michael Vanthourenhout werd negende.

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!