Mathieu van der Poel pakt 25e zege in Otegem, Iserbyt valt geblesseerd uit

© BELGA
Redactie KW

Mathieu van der Poel heeft maandag in Otegem, een deelgemeente van Zwevegem, de 51e editie van de ‘Weversmisdagcross’ of ‘de herkansing van het Belgisch Kampioenschap’ gewonnen. Van der Poel rondde een solo af die hij even voorbij half cross opzette. Wereldkampioen Wout van Aert werd tweede voor kersvers Belgisch kampioen Toon Aerts. Tim Merlier legde beslag op de vierde plaats voor Dieter Vanthourenhout.

Het was Laurens Sweeck die de kopstart nam in Otegem. Sweeck pakte onder meer Van der Poel, Van Aert, Daan Soete en Nicolas Cleppe op sleeptouw. Kersvers Belgisch kampioen Toon Aerts, die voor de wedstrijd uitvoerig gehuldigd werd, had zijn start ietwat gemist en moest al een pak plaatsen goed maken. Het noodlot sloeg dan toe voor Sweeck, want plots sprong zijn ketting uiteen. Hij moest al lopend de materiaalpost opzoeken en zakte zo hopeloos weg. Aerts maakte op zijn beurt een inhaalbeweging en repte zich naar voor. Een kopgroep met tien man begon aan de tweede ronde.

Voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert ging het allemaal te traag. De twee sloegen de handen in elkaar en lieten de rest voor het was. Het duo begon aan de vierde van elf ronden met een voorsprong van vijftien seconden op zeven achtervolgers. Dat waren Aerts, Cleppe, Gianni Vermeersch, Kevin Pauwels, Eli Iserbyt, Dieter Vanthourenhout en Tim Merlier. Ook Daan Soete kwam even opnieuw aansluiten bij het groepje-Aerts, maar viel snel weer weg na een valpartij. Voorin bleven Van der Poel en Van Aert het tempo bepalen. De wereldkampioen maakte even voorbij half cross een foutje, ging even tegen de vlakte, en dat was meteen het sein voor de Nederlander om te verdapperen. Hij mocht zo met geringe voorsprong aan de vier laatste ronden beginnen.

Achter dit tweetal reden Aerts, Iserbyt en Vanthourenhout. Nog wat verderop volgden Vermeersch en Merlier. Aerts en Iserbyt leverden een verbeten strijd voor de laatste podiumplaats tot de West-Vlaming op een heuvel bijna ten val kwam en zich blesseerde aan de rechtervoet. De wereldkampioen bij de beloften stapte wat later uit de koers. Aan de posities wijzigde niets meer. Mathieu van der Poel reed naar zijn 25e zege van het seizoen, Wout van Aert werd nog maar eens tweede en kersvers Belgisch kampioen Toon Aerts consolideerde zijn derde plaats. Van der Poel volgt daarmee zichzelf op in Otegem. De Nederlander won al voor de vierde keer op rij de Weversmisdagcross.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier