Mathias Delameilleure verrast vriend en vijand

Mathias Delameilleure, Jonas Decouttere en Stijn Minne op het podium. © TVB
Redactie KW

Het provinciaal kampioenschap op de weg voor elite zonder contract is na een zinderende finale verrassend gewonnen door Mathias Delameilleure.

De Rumbekenaar van Dovy Keukens-FCC bleef na een solo nog nipt Jonas Decouttere, Stijn Minne en de andere vluchters vooraf. Voor Delameilleure, in 2002 als nieuweling winnaar van WestSprint, is het zijn eerste zege van het seizoen.

108 eliterenners zonder contract uit de provincie verschenen op de Tombroek in Rollegem aan de start van de wedstrijd die zich met een kwartier vertraging op gang trok. Al vlug trokken 14 renners in de aanval: Kenzie Boutté, Ruben De Marez, Thomas Deceuninck, Niels Demeyer, Ritchie Denolf, Bram Deprez, Mathieu Langedock, Ricky Rosseel, Pedro Schietgat, Evert Vanneste, Glenn Velle, Koen Wagemans en de favorieten Gianni Marchand en Bryan Verdoolaeghe, ploegmaats bij KSV Deerlijk. Bij de eerste passage telde de groep 25 seconden voorsprong op een lang uitgerekt peloton. De voorsprong liep op tot een kleine minuut.

Koen Demuynck, Ward Lapiere, Pascal Colaert en Ward Vander Meiren gingen in de vijfde ronde in de tegenaanval, maar werden al vlug teruggegrepen. De voorsprong bij de passage aan de aankomst bedroeg 55 seconden. In de zesde trokken was er een reactie van Niels Nachtergaele, Axel De Corte, Frederik Vandewiele, Thomas Vanhaecke, Kevin Maene, Steven De Decker en Jochen Deweer. Zij naderden al vlug tot op 30 seconden van de koplopers, maar ook het peloton, waarin enkele favorieten zich verscholen hielden, kwam terug. Bij de passage aan de aankomst was het de plaatselijke Jonathan Breyne (uit Moeskroen) die probeerde weg te rijden.

Marchand en Verdoolaeghe

De Marez, Demeyer en Verdoolaeghe reden in de zevende ronde weg uit de kopgroep. In het peloton stokte het tempo: 43 seconden. Marchand reed op zijn eentje naar de drie toe. De achtervolgers, 15 man, waar Mathias Delameilleure, Ward Lapiere, Michael Jonckheere, Jonas Decouttere, Kevin Degezelle en David Geldhof vanuit het peloton de aansluiting hadden gemaakt, volgde op 25 seconden. Het peloton passeerde na zeven ronden op 43 seconden.

In de achtste ronde ging Julien Cadron vanuit het peloton in de tegenaanval. Bij de achtste passage telden tien achtervolgers 33 seconden achterstand op de vier koplopers: Kenzie Boutté, Mathieu Langedock, Ricky Rosseel, Jo Maes, Kevin Maene, Tom Vandenbussche, Ward Vander Meiren, Emiel Wastyn en Julien Cadron. Het peloton volgde op 42 seconden. In het begin van de negende ronde was alles echter weer te herdoen. De vierkoplopers – Marchand, Verdoolaeghe, Demeyer en De Marez – telden nog 22 seconden voorsprong.

Op vier ronden van het einde telden de vier 24 seconden voorsprong op een peloton waar twee renners van Douchy-Thalassa de forcing voerden. Bij de daaropvolgende passage reden Thomas Vanhaecke, Emiel Wastyn, Axel De Corte en een controlerende Jochen Deweer weg uit het peloton dat stelselmatig dichter bij de vier koplopers kwam. De vier volgden op 15 seconden.

Algemene hergroepering

In de elfde ronden ging Marchand er alleen vandoor. Hij telde vijf seconden op Verdoolaeghe, De Marez, Demeyer, uittredend kampioen, Vanhaecke en Niels Nachtergaele. Het peloton volgde op 15 seconden. Bij de passage aan de aankomst was Marchand bijgehaald door zeven andere renners: Wastyn, Vanhaecke, De Marez, Demeyer, Nachtergaele, De Corte en Verdoolaeghe. Op 20 km van de finish was er een algemene hergroepering.

Het was het sein voor Matthias Legley om er op zowat 15 km van de meet alleen vandoor te gaan. Mathias Delameilleure reed er op zijn eentje naartoe. Bij het ingaan van de slotronde telden de twee 14 seconden voorsprong op het peloton, waarin Frederik Toortelboom even de forcing probeerde te voeren. Twee renners gingen in de tegenaanval: een onvermoeibare Gianni Marchand en Pascal Colaert. Zij volgden op 12 seconden, het peloton even verder op 25 seconden.

Solo Delameilleure

Een groepje van zes trok kwam vervolgens tot stand in de achtervolging op Legley en Delameilleure: Kevin Maene, Axel De Corte, Pascal Colaert, Thmas Vanhaecke, Jonas Decouttere, Gianni Marchand en Stijn Minne. Zij kwamen tot op 7 seconden. Het peloton op 27 seconden. Het sein voor Delameilleure om er alleen vandoor te gaan. In een zinderende slotfase bleef de voormalige winnaar van WestSprint uit de greep van zijn achtervolgers. Op een meter sprintte Jonas Decouttere zich naar zilver. Het brons was voor Stijn Minne. De pelotonsprint werd gewonnen door ex-prof Kevin Claeys.

(TVB – foto TVB)

De top 10:

1. Mathias Delameilleure

2. Jonas Decouttere z.t.

3. Stijn Minne z.t.

4. Thomas Vanhaecke z.t.

5. Gianni Marchand z.t.

6. Axel De Corte z.t.

7. Kevin Maene z.t.

8. Kevin Claeys op 0:12

9. Thierry Declercq z.t.

10. Jochen Deweer z.t.

Hieronder vind je de volledige uitslag:

Uitslag PK Rollegem.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier