Mama Harteel: “Jelle zal hier hoe dan ook sterker uitkomen”

Veldrijden blijft Jelle Harteel zijn hoofdbezigheid. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Een koude rilling zinderde door velen heen toen ze vrijdag in een dagkrant lazen dat Jelle Harteel wegens gezondheidsproblemen een punt achter zijn veldritloopbaan zette. Het las als definitief, maar dat bleek niet te kloppen.

Velen hadden zich al in de plaats gesteld van deze familie, die koers ademt en door een hel zou moeten. De Harteels kregen tientallen steunbetuigingen en dat kon mama Katy tenslotte niet meer hebben. “Vanwaar halen ze het?”, vraagt zij zich boos af. Ze is tegelijk ook dankbaar omdat zo veel mensen met hen begaan zijn.

Eén iemand had de kwakkel gelanceerd en het vermenigvuldigde zich als een lopend vuurtje en ging een eigen leven leiden. Ook boodschapper Michel Vanden Heede geraakte overtuigd en achtte het zijn onaangename plicht om de lezers van buiten de Westkust op de hoogte te brengen.

Mycoplasma

Gelukkig kloppen de geruchten niet en is Jelle Harteel niet definitief verloren voor de koers, al zal hij de laatste maanden van 2018 niet als de gelukkigste tijd van zijn jonge leven in zijn geheugen opslaan.

Het zat er al aan te komen half november met constant opspelende ingewanden die alle kracht uit zijn lichaam zogen. Dirk kent zijn zoon als geen ander want zelfs toen Jelle op kop reed, zag hij dat het niet goed zat en zo bleek ook een ronde verder. Zijn doffe huidskleur en gelaten blik spraken boekdelen. “Indien het niet gauw zal verbeteren, zullen we de rest van de winter afblazen”, liet papa Dirk toen kordaat weten.

Indien alles volgens plan verloopt, zal Jelle in het voorjaar vaker op de weg koersen

Het verbeterde niet en bloedanalyses brachten niet meteen uitsluitsel, wat de diagnose van de ploegdokter van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice tenslotte wel deed: mycoplasma. Voor een tweede opinie werd ook sportdokter Dag Van Elslande erbij gehaald en hij bevestigde: de zwaarste variant van mycoplasma, die al veel langer in zijn sportlichaam woekerde. Hij stond er versteld van dat Jelle het in de gegeven omstandigheden (een verbijsterend tekort aan ijzer, zink en vitamine B) nog kon opbrengen om bescheiden prestaties neer te zetten.

“Jelle voelde zich bevrijd van de onzekerheid en toont zich almaar strijdvaardiger om terug te vechten”, voegt mama Katy eraan toe. “Al knaagt het meer dan een beetje dat hij op zaterdag 12 januari in Kruibeke zijn titel van kampioen van België niet zal kunnen verdedigen. Hij moet zijn inspanningen zoveel mogelijk doseren. Rust voert de boventoon. Hij springt uitstekend met zijn zee van tijd om, maakt nog meer tijd voor zijn vriendinnetje en kijkt met hartenpijn naar de vele veldritten op de diverse tv-kanalen. Ook een creatieve toets ontbreekt niet want hij heeft ons verrast met een heel lekkere broodpudding.”

Een wederoptreden is niet meteen aan de orde, wel een antibioticakuur die zijn herstel moet bevorderen en zal bepalen wat er verder zal gebeuren. “Men heeft ons verzekerd dat alles goed komt”, aldus Dirk en Katy. “Indien alles volgens plan verloopt, zal hij in het voorjaar vaker op de weg koersen dan de vorige jaren het geval was.”

Kampioenschappen

In dat geval kan hij zich focussen op de diverse kampioenschappen: het kampioenschap van West-Vlaanderen tijdrijden (Ruddervoorde, 17 april) en de wegrit (weer in ‘zijn’ Adinkerke op 11 mei), het kampioenschap van België tijdrijden (Sint-Lievens-Houtem op 1 mei), het kampioenschap van Vlaanderen (onder voorbehoud in Laarne op Hemelvaartsdag 30 mei) en het wegkampioenschap van België (Lendelede, 28 juli).

“Allemaal mooi, maar toch benadrukt Jelle dat het veldrijden zijn hoofddoel blijft. Het is de keuze van zijn hart. Jelle zal hier hoe dan ook als een sterkere jonge mens uitkomen”, zijn Dirk en Katy overtuigd.