Linde Jonckheere gaat vol voor de provinciale titel

Linde Jonckheere. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

In september stapte Linde Jonckheere voor het eerst haar crossfiets op. De eerstejaarsaspirante wordt steeds beter en aast dit weekend in Veurne op de provinciale titel in haar categorie. “In de cross kan ik mij echt amuseren en uitleven”, aldus de Houthulstse van CT Houtland-Westkust.

Linde Jonckheere is aan haar eerste crossseizoen toe. De eerstejaarsaspirante is de dochter van Kris Jonckheere die zelf nog actief was als wegwielrenner. Met rugproblemen moest hij als tweedejaarsbelofte vroegtijdig zijn wielercarrière beëindigen. Linde was te jong om haar papa aan het werk te zien, maar kreeg de liefde voor de fiets wel mee.

“Met mijn papa keek ik veel naar het wielrennen op televisie. Ook ging ik vaak kijken naar mijn neefje Brecht Vlerique. Zo kwam plots de goesting om zelf te fietsen”, aldus Linde. Ze stelde het voor aan haar ouders en na wat aandringen begon ze met fietsen. Eerst fietste ze gewoon op de weg, maar vanaf september zette ze ook de stap naar het veldrijden. “Op de weg fietsen we altijd op het vlakke. In de cross rijden we over heuvels en ploeteren we in het zand of in de modder. In de cross kan ik mij gewoon echt amuseren en uitleven.”

Beginnersfouten

Begin september reed Linde dan haar eerste wedstrijden in het veld. “In het begin moest ik mij nog wat aanpassen. Ondertussen kan ik al vlot mijn plaats afdwingen. De laatste tijd finish ik vaak in de top 20.”

Linde traint vaak op de weg met haar papa. Wanneer ze crosstrainingen doet, geeft hij haar tips. “Hij vertelt me dan hoe ik mijn bochten moet nemen. Ook heb ik soms nog moeite met schakelen. Het klinkt raar, maar ik vergeet vaak om een tandje groter te schakelen op rechte stukken. Met wat meer ervaring zal ik deze beginnersfouten wel kwijtraken.”

“Het klinkt raar, maar ik vergeet vaak om een tandje groter te schakelen op rechte stukken”

“Soms speelt mijn beperkte techniek mij parten. Tijdens een wedstrijd raakte ik plots op de sukkel in een afdaling en schoot mijn voorwiel weg. Daar lag ik dan op mijn gezicht. Mijn neus was aan het bloeden en ik had overal pijn. Ik stapte uit de wedstrijd, maar eenmaal bekomen viel de schade uiteindelijk mee. Crossen doe je met vallen en opstaan en met karakter vooral”, vertelt Linde guitig.

Provinciale titel

Ook krijgt Linde de steun van haar vrienden op school. “In het begin keken ze wat raar toen ik vertelde dat ik ging fietsen. Nu krijg ik veel aanmoedigingen. Mijn meester vraagt vaak hoe mijn wedstrijden geweest zijn. Het is fijn om daar dan even over te kunnen praten en dat mijn klasgenootjes luisteren.”

Dit weekend staat Linde aan de start van het provinciaal kampioenschap in Veurne. Ze maakt kans op de West-Vlaamse titel in haar categorie en is daardoor net iets meer gestresseerd dan anders. “Ik voel mij nu al wat nerveus dus wat gaat dat zondag geven… Zo’n titelstrijd is altijd spannender en prestigieus. In mijn reeks is er één meisje van Oost-Vlaanderen die altijd voor me is en dat frustreert me wat. Gelukkig is zij er zondag niet bij. Dus ik maak wel kans op de titel. Hopelijk lukt het dan ook.” (SD)