Lichterveldse vriendin van Jonas Rickaert: “Gebrand op mooi resultaat in Omloop van het Houtland”

Bram Vanlerberghe

De Omloop van het Houtland is voor Jonas Rickaert (24) intussen een halve thuiswedstrijd geworden. De renner van Sport Vlaanderen-Baloise vormt al jaren een koppel met de Lichterveldse hardloopster Katrijn Boone (26). Het koppel woont intussen dan wel in Beveren-Roeselare, het Houtland heeft nog weinig geheimen voor Rickaert. Dat beaamt ook Katrijn.

“Hij vindt het altijd leuk rijden voor gekend volk: waar hij vandaan komt of hier in Lichtervelde. Dat doet altijd wel iets. We zijn onlangs verhuisd naar Beveren, dicht bij de grens met Lichtervelde. Maar ik denk dat het bijna zes jaar is dat Jonas in Lichtervelde en omstreken traint.”

Trainen in Lichtervelde

En zijn trainingsparcoursen? “Nu vraag je me iets. (lacht) Ik weet dat hij dikwijls op zoek is naar afwisseling tijdens zijn trainingen. De ene keer richting de Vlaamse Ardennen voor een iets zwaardere training. Voor kortere trainingen gaat het vaak richting Torhout en Ruddervoorde of richting de zee. Het varieert vrij veel. Zoveel mogelijk met de maten van De Melkerie. Lukt het niet samen met hen, dan zijn er nog wel renners uit de buurt van Lichtervelde die mee kunnen.”

“Jonas vindt het altijd leuk rijden voor gekend volk: waar hij vandaan komt of hier in Lichtervelde. Dat doet altijd wel iets”

Hoe schat Katrijn de kansen van haar vriend in Lichtervelde in? “Ik denk niet dat hij meer of minder stress heeft voor deze wedstrijd. Jonas is iemand die er elke koers voor gaat, of het nu dichtbij is of verder weg. Hij is zeker gebrand op een mooi resultaat.”

De Omloop zou alvast mooi staan op het palmares. “Daar droomt hij ook zelf van, maar het afmaken is nog altijd niet evident.”

Bijna ritwinst in BinckBank

De vijfdejaarsprof van Sport Vlaanderen-Baloise toonde zich dit seizoen meerdere keren, zo ook tijdens de recente BinckBank Tour waarin hij even virtueel leider was en zelfs op weg leek naar ritwinst, tot een lekke band en een aanrijding met een volgwagen die plannen dwarsboomde.

Lichterveldse vriendin van Jonas Rickaert:
© BELGA

“Dat was heel jammer, maar daar blijft Jonas nuchter onder. Het hoort erbij. Je hebt de mooie momenten, maar je weet ook dat je elk jaar wel eens iets kunt tegenkomen. Voor hem kwam dat op een heel slecht moment, maar uiteindelijk kun je er niets aan veranderen.”

In zijn eigen wereld

“Als ik voel dat hij op een bepaalde koers gefocust is, gaat Jonas vooral een beetje in zijn eigen wereld leven: niet veel babbelen, bezig zijn met de koers en zijn voeding, zijn fiets op punt stellen als hij die zelf moet meenemen… Meestal ga ik niet mee door naar de koers, al ben ik meestal wel ter plaatse. Hij moet er enkele uurtjes vroeger zijn en dan heeft hij ook wel de tijd om ermee bezig te zijn. Vlak voor de koers is hij graag op zichzelf.”

Begin deze week lag de focus nog niet op de Omloop. “Dinsdag reed Jonas in Desselgem. Vrijdag volgt Koolskamp Koers. Hij leeft van dag tot dag zonder dat er onnodig stress moet bijkomen. (lacht) Er wordt al genoeg druk gelegd.”

Er meestal bij op de koers

“Als ik kom supporteren, ben ik zelf meestal vrij rustig, tot er een kopgroep weg is en Jonas in de laatste vijf kilometer kans maakt om te winnen. Dan gaan de zenuwen bij mij omhoog. Maar meestal blijf ik vrij rustig, want anders is het niet leuk als je van in het begin al stress moet hebben. En zolang ik zelf niet moet werken of wedstrijden heb, ga ik mee. Anders zit ik thuis en wacht ik toch maar op nieuws. Ik heb al gehad dat ik niet mee was en er een valpartij gebeurde… Ik ben meer op mijn gemak als ik erbij ben.”

“Vorig jaar moest Jonas ook tot eind september wachten op een overwinning”

Lichterveldse vriendin van Jonas Rickaert:
© BELGA

Hopelijk kunnen Jonas en Katrijn woensdag beiden juichen. “Laat ons hopen! Jonas was er al enkele keren dichtbij. Hij heeft al elk jaar een zege behaald, ditmaal nog niet. Maar vorig jaar moest hij ook wachten tot eind september…”

Omloop van het Houtland in Lichtervelde

Woensdag 19 september. Organisator: Koninklijke Wielrijdersbond Flandria. Start om 12.45 uur? aankomst omstreeks 17.15 uur. Parcours: eerste gedeelte in lijn van Lichtervelde over Wingene, Oostkamp, Torhout, Zedelgem, Ichtegem, Gistel, Middelkerke, Diksmuide, Veurne, Diksmuide, Koekelare, Ichtegem, Torhout + 7 Plaatselijke ronden van 10,2 km via Hoogstraat, Potteriestraat, Zwevezelestraat, Kasteelstraat, Oude Bruggeweg, Grietestraat, Vandewallestraat, Ketelbuiserstraat, Surmonstraat, Statieplein, Statiestraat, Markstraat en Markt.