Legolas Ramoudt mikt op de top tien

Legolas Ramoudt. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Aspirant Legolas Ramoudt heeft na enkele jaren in het voetbal de stap naar het wielerpeloton gezet. De Middelkerkenaar van Noordzeemeeuw amuseert zich alvast kostelijk en voelt zich week na week beter worden. “Ik hoop de komende maanden de top tien binnen te dringen.”

“What’s in a name?” hebben wij ons in deze kolommen al herhaaldelijk met positieve verbazing afgevraagd. De originaliteit van koersende voornamen lijkt wel onuitputtelijk. Toch steekt Legolas Ramoudt ze allemaal naar de kroon. Le-go-las: vanwaar halen ze het? Legolas is een Elfs begrip dat groenblad betekent en een belangrijk personage is in de fictieve wereld Midden-Aarde van J.R.R. Tolkien, die een belangrijke rol speelt in The Lord of the Rings. “Mijn mama is naar die film gaan kijken en bleef er in de ban van”, verduidelijkt Legolas Ramoudt. “De eraan verbonden naam is bij haar blijven hangen en toen ik op komst was, kon ze geen betere voornaam bedanken.”

Debuut als doelman

In een niet zo ver verleden zou je met zo’n ongebruikelijke voornaam eerder gepest dan geprezen worden, nu heeft men er passend respect voor. “Ik ben hemels blij met mijn voornaam en uiteraard ook met mijn familienaam”, bevestigt Legolas. “Maar géén van beide hielp mij toen ik op piepjonge leeftijd begon te voetballen bij SK Spermalie. Hoewel ik het lang niet slecht deed, werd ik als doelman steevast naar de B-ploeg verwezen. Het was allesbehalve leuk om er wekelijks een pak om de oren te krijgen. Ik liet de frustratie niet toe, stopte met voetballen en maakte van de nood een deugd om mij veel grotere sportieve droom door te drukken: koersen. Cyriel Vandevijvere, mijn overgrootvader langs mama’s zijde die drie jaar geleden op 93-jarige leeftijd overleed, was een fervent wielertoerist. Hij heeft evenwel nooit gekoerst. Nadat de twee vroege generaties dat oversloegen, voelde ik mij geroepen om daar wat aan te doen.”

“Wout van Aert is mijn idool, maar de volgende regenboogtrui komt eerder Van der Poel toe”

“Ik ben wel maar een meeloper”, geeft Legolas ootmoedig toe. “Een 18de plaats op de weg in Gistel en een 12de in de Poelbergcross van Tielt zijn mijn mooiste uitslagen. Ik trek er mij aan op om stelselmatig te verbeteren. Ik voel mij goed bij Noordzeemeeuw en de midweekse trainingen onder leiding van Filip Deschuytter helpen mij vooruit. Ik voel mij week na week verbeteren en hoop de komende maanden de top tien binnen te dringen.”

Inzetten op studies

“Wout van Aert is mijn grote idool, zelfs al is hij de jongste maanden kansloos tegen Mathieu van der Poel. Al wordt het verschil tussen beiden almaar kleiner. Dat was vorige winter ook zo en toch werd hij op zijn beste dag van het seizoen wereldkampioen. De volgende regenboogtrui komt eerder Mathieu toe dan Wout, laten we daar niet flauw over doen. Ik heb twee weken terug enorm genoten van beiden zoals ze door het mulle zand van de Koksijdse duinen kliefden, mijn verre – wellicht – onbereikbare droom van zandstuiver. Het is sowieso beter dat ik vol inzet op mijn studies aan de sportschool van het KTA Brugge. Met een gemiddelde van 80 procent kom ik daar aardig aan tegemoet”, stelt de welbespraakte Legolas vast. (BCA)