Laporte pakt tijdritzege in Baloise Belgium Tour, Keukeleire op 9 seconden in klassement

25/05/18 om 18:55 - Bijgewerkt om 19:52

De 25-jarige Christophe Laporte (Cofidis) heeft vrijdag de individuele tijdrit van de Baloise Belgium Tour in Bornem, gewonnen. Hij legde het traject af in een tijd van 12:38 en wordt zo leider. Tweede werd de Oekraïner Andriy Grivko, die strandde op 5 seconden. De Nederlander Brian van Goethem deed 7 seconden langer over de afstand en klokte af na 12:45.

Laporte pakt tijdritzege in Baloise Belgium Tour, Keukeleire op 9 seconden in klassement

Jens Keukeleire in actie tijdens de tijdrit. © BELGA

Het was de Duitser Marco Mathis, wereldkampioen bij de beloften in 2016, die met 12:48 meteen een zeer sterke richttijd neerzette. Tot de Nederlander Brian van Goethem kwam aangevlamd. Hij legde het 10,6 kilometer lange traject af in een tijd van 12:45. De Brit Mark Christian deed enkele honderdsten van een seconde beter dan Mathis en positioneerde zich zo op een virtuele tweede plaats. De Oekraïner Andriy Grivko peuzelde twee seconden af van de besttijd van Brian van Goethem. De 34-jarige veteraan klokte immers af na 12:43.

Maar de Fransman Christophe Laporte, die dit jaar al een rit won in de Ster van Bessèges, twee etappes in de Ronde van de Provence en zegevierde in de Tro Bro Léon, deed nog beter. Laporte finishte immers in een tijd van 12:38. Met zijn zege verzekerde Christophe Laporte zich ook van de blauwe leiderstrui.

Keukeleire is beste Belg

Jens Keukeleire, de eindlaureaat van de Baloise Belgium Tour vorig jaar, rondde zijn tijdrit af na 12:48 en beperkte zo toch enigszins de schade.

Zaterdag staat met start en aankomst in Wanze, nabij Hoei, de 'koninginnenrit' van de Baloise Belgium Tour op de agenda. De Belgische rittenkoers wordt zondag afgesloten met de etappe Landen-Tongeren. Dan kennen we de opvolger van Jens Keukeleire.

(Belga)

"Alles uit de kan gehaald voor een goed resultaat"

Vorig jaar legde Jens Keukeleire de basis van zijn eindzege in de Baloise Belgium Tour na een vroege vlucht. In de individuele tijdrit beperkte de Bruggeling de schade door als vierde te finishen in 12:48. Keukeleire volgt in het algemeen klassement op 9 seconden van Christophe Laporte.

"Ik was erop gebrand om hier goed te presteren", stak Keukeleire van wal. "10,6 kilometer is een afstand die me heel goed ligt. En ook het parcours was naar wens. Ik heb alles uit de kan gehaald en ben dan ook tevreden met mijn prestatie."

Naast Jens Keukeleire heeft Lotto Soudal ook nog Jelle Vanendert achter de hand die zaterdag naar 'zijn' Muur van Hoei rijdt. "Je mag het parcours van vorig jaar niet vergelijken met dat wat we morgen voorgeschoteld krijgen", aldus Keukeleire. "Toen lag de finish in Ans. Nu is dat in Wanze. We zitten in deze rittenkoers met een heel sterke ploeg. We gaan de finale zeker kleuren, maar er zijn er nog die op de hellingen in de buurt van Wanze kunnen imponeren."

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!