Laatste GP Jean-Pierre Monseré in maand juli?

Redactie KW

Vorige vrijdag werd in Roeselare de zevende editie van de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré voorgesteld. Op zaterdag 7 juli gaat deze UCI 1.1-wedstrijd opnieuw van start in Ieper en ligt de finish, na een grote lus via Roeselare en Heuvelland, in Beveren.

“Na de vorige editie hebben we met ons bestuur een grondige evaluatie van onze koers gemaakt”, opent voorzitter Rino Vandromme van vzw De Mandelzonen. “In grote lijnen was alles bijzonder positief te noemen. Vandaar dat we geopteerd hebben om aan de editie van 2018 niet veel te sleutelen. Het parcours bijvoorbeeld is compleet hetzelfde met na de start in Ieper een eerste passage aan de aankomstzone in Roeselare, gevolgd door een grote lus richting Heuvelland om finaal terug te keren naar de Rodenbachstad met finish in Beveren. Op dat vlak hebben we dus echt een topwedstrijd.”

“We hebben een aanvraag ingediend om de plaats van Ichtegem in maart over te nemen”

“Spijtig genoeg is er ook een keerzijde aan de medaille. Er komen opnieuw geen WorldTour-teams aan de start. We hebben nochtans extra financiële inspanningen ondernomen om de twee Belgische WorldTour-ploegen – Quick-Step Floors en Lotto-Soudal – aan de start te krijgen, maar tevergeefs… We zijn niet de enige organisatie die met dat probleem kampt. Sommige organisaties hebben hierdoor al de handdoek in de ring gegooid. Graag hadden we het anders gezien. Er zou een reglement ingevoerd moeten worden dat een Belgische WorldTour-ploeg verplicht in een Belgische UCI 1.1-wedstrijd moet starten. Hiermee zouden de organisatoren beloond worden voor hun inspanningen. Het is voor ons onaanvaardbaar dat wij driemaal zoveel prijzengeld moeten voorzien als een individuele kermiskoers en dat we kwalitatief én kwantitatief minder renners aan de start hebben. Hopelijk hebben de wielerinstanties hier oren naar en wordt er gereageerd.”

“Net als in de voorgaande edities krijgen we gelukkig toch nog de betere procontinentale en continentale teams aan de start van deze zevende Grote Prijs Jean-Pierre Monseré in Ieper. Wanty-Groupe Gobert, Sport Vlaanderen-Baloise en verschillende teams uit Nederland, Luxemburg, Groot-Brittannië en Australië toppen de affiche. Wielerliefhebbers zullen dus toch jongens als een Kenny Dehaes of Guillaume Van Keirsbulck zien starten.”

Nieuwe datum

Toch is het de bedoeling van de organisatie om op termijn enkele grote namen aan de start te zien, ondanks de concurrentie van bijvoorbeeld een Tour de France. “Ongetwijfeld. Onze koers, genoemd naar een overleden wereldkampioen, moet de Belgische toppers aan de start kunnen krijgen. Hoe we dat willen realiseren? Heel simpel. Gezien Ichtegem is weggevallen in de tweede week van maart, zouden we opteren om hun datum over te nemen in de wielerkalender. Een officiële aanvraag is hiervoor ingediend. Verder zitten we eerstdaags ook samen met de verantwoordelijken van Napoleon Games om eventueel in hun circuit te stappen, zodat de laatste wedstrijdkilometers kunnen gevolgd worden op VTM en Eurosport.”

“Er zou een reglement ingevoerd moeten worden dat een Belgische WorldTour-ploeg verplicht in een Belgische UCI 1.1-wedstrijd moet starten”

Laatste GP Jean-Pierre Monseré in maand juli?

“Dat kost natuurlijk pakken geld, maar op commercieel vlak zit het heel goed. We hebben niet alleen onze vele vaste sponsors, er zijn ook veel extra’s om aan de nodige centen te geraken. Zo lanceren we tijdens dat weekend het Jempi-bier, een blond biertje van 7,8% in flessen van 75 cl. Ook onze champagne kan je nog altijd aanschaffen”, besluit Rino, die ook meldt dat die dag in Beveren rond 13.30 uur – meteen na de eerste passage van de profs – de Grote Prijs Patrick Hostekint voor nieuwelingen plaatsvindt. (SBR)