Klaas Vantornout: “Woensdag ben ik met koorts opgestaan. Een enorme domper”

© BELGA
Tom Vandenbussche

Hallo allemaal!

Ik weet het. Een WK-parcours als dat van Valkenburg heb ik in mijn beste jaren als crosser nooit gehad. Jammer genoeg niet, zeg dat wel. Een jaar of drie geleden zou ik daar echt iets hebben kunnen doen, maar de realiteit is wat ze is: er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Aan de selectie van de bondscoach was geen twijfel. Ik was er niet bij en dat was terecht.

Natuurlijk heb ik de crossen live op tv gevolgd. Al snel had ik in de mot dat Mathieu echt niet goed was en volledig door het ijs zakte. Wout was dan weer superieur. Jammer, hé. Het zou een mooi duel geweest zijn als beiden in topvorm waren. Maar zoals zoveel crossen was het nu een beetje saai. Dat Michael Vanthourenhout zilver pakte, was helemaal geen verrassing voor mij. Hij stond eindelijk waar hij moet staan. Dat is gewoon zijn plaats, die strijd voor de derde man in koers. En ook Eli Iserbyt straalde, bij de beloften weliswaar, veel kracht uit. Puur conditioneel stak hij erbovenuit. Het was dan ook een wedstrijd die puur op conditie werd beslist. Hij was de beste. Chapeau daarvoor.

Tegen de dag dat ik weer een beetje in conditie ben, zal het seizoen en dus ook mijn carrière afgelopen zijn

De Belgen hebben het allemaal goed gedaan, hé. Ik kan dus alleen maar herhalen dat de selectie van bondscoach Sven Vanthourenhout meer dan terecht was. Het enige jammere aan alles was dat het tussen Van der Poel en Van Aert niet tot een duel op het scherp van de snee is gekomen.

Wat mezelf betreft, kan ik geen positief nieuws melden. Ten eerste mocht ik woensdag in Maldegem niet meerijden. Wat daarvoor de precieze reden is, weet ik zelf niet. Ik heb de organisator opgebeld om te vragen wat het probleem was, maar blijkbaar was dit het eerste jaar dat de organisatie vanuit de stad Maldegem kwam. Die man was vriendelijk, beloofde me om het na te vragen en mij terug te bellen, maar ik heb hem niet meer gehoord. Vreemde manier om met mensen om te gaan.

Maar anderzijds deed het er ook niet meer toe. Ik ben woensdagochtend ziek opgestaan. Met koorts. Als dat het geval is, ben je helemaal geïnfecteerd en komt het niet vlug goed. Ik zit nu zelfs aan de antibiotica. Conditioneel is dat een ramp. Ik had in Spanje nochtans goed getraind, wilde in schoonheid een punt achter mijn carrière zetten en heb nu dit voor. Een enorme domper. Dit weekend zal ik waarschijnlijk de crossen in Lille en Hoogstraten aan mij voorbij moeten laten gaan. Meer zelfs, tegen de dag dat ik weer een beetje in conditie ben, zal het seizoen en dus ook mijn carrière afgelopen zijn. Heel jammer.