Klaas Vantornout: “Kopman zijn is niet evident”

© BELGA
Tom Vandenbussche

Klaas Vantornout mag dan wel geen crosser meer zijn, de tweevoudige Belgische kampioen blijft zijn sport op de voet volgen en blikt voor ons vooruit op het BK veldrijden van zondag in Kruibeke. “Michael Vanthourenhout zal zijn ding kunnen doen op die schuine kanten.”

Hallo allemaal!

Ik heb begin deze week het parcours in Kruibeke verkend en ben echt geschrokken. Vorig weekend heb ik zelf nog een toertocht gereden, maar er was na afloop geen spatje modder op mijn mountainbike te zien. Dat was in Kruibeke wel wat anders. Het wordt een zware cross. Wout van Aert en Toon Aerts zijn sowieso de namen die we voorin mogen verwachten, maar ook Michael Vanthourenhout zal op deze omloop zijn ding kunnen doen, met al die schuine kanten. Er zijn er niet veel die dat kunnen. Hij wel. Op technisch vlak is Michael bijna de evenknie van Van der Poel.

Michael is nu kopman en reed al enkele mooie uitslagen bijeen. Maar moest ik gepresteerd hebben zoals hij nu gedaan heeft, zou het niet voldoende geweest zijn

Michael is nu kopman en reed al enkele mooie uitslagen bijeen. Maar moest ik gepresteerd hebben zoals hij nu gedaan heeft, zou het niet voldoende geweest zijn. Oké, ik weet dat het niet evident is, maar ze mogen het ook eens voelen wat het is om kopman te zijn. Je wordt ervoor betaald, maar krijgt er heel veel stress en druk voor terug.

Gianni Vermeersch is aan een uitstekend seizoen bezig. Ik hoop dat hij straks mee naar het WK mag. Je moet eerlijk zijn: dat verdient hij. Gianni heeft me de voorbije maanden aangenaam verrast. Er is een tijdje twijfel geweest, maar toen is hij met Marc Hemeryck, mijn trainer toen ik croste, beginnen samen te werken. Hij heeft van Gianni een deftige crosser gemaakt, net zoals hij dat indertijd met mij gedaan heeft. Daar moet Gianni hem zeker voor bedanken. Zondag kan hij op het BK top vijf halen. Het podium wordt moeilijk, als ik eerlijk mag zijn. Ik hoop het wel, maar twijfel of zijn conditie nog honderd procent is.

Marc Hemeryck heeft van Gianni Vermeersch een deftige crosser gemaakt, net zoals hij dat indertijd met mij gedaan heeft

Voor de rest zie ik geen West-Vlamingen voorin meestrijden. Dieter Vanthourenhout presteert goed in de kleine crossen, zoals Gullegem, maar valt volledig door de mand in het grote werk. Is dat een mentale kwestie? Vreemd. Nicolas Cleppe doet zijn best, maar het is een grote stap van beloften naar profs. Eli Iserbyt ten slotte vindt in Kruibeke geen parcours dat volledig op zijn maat is. Top vijf wordt moeilijk. In Bogense kan hij wel wereldkampioen bij de beloften worden, maar daar zal hij wel op Tom Pidcock botsen, al heeft hij in het verleden al bewezen dat hij de Brit aankan.

Zelf heb ik dit weekend niets speciaals gepland. Naar het BK kijken doe ik sowieso. Thuis of ter plaatse. Ik zou aan vipkaarten kunnen geraken, maar weet nog niet of ik zal gaan. We zullen wel zien…