Klaas Vankersschaever mikt op top tien voor eigen volk

D (foto GF)
Redactie KW

Master Klaas Vankersschaever kent voorlopig een minder seizoen door een verstoorde zomervoorbereiding. Toch zal de individuele renner alles uit de kast halen om voor eigen volk in Beernem een mooie prestatie neer te zetten.

“Van kleins af aan trok ik samen met mijn peter naar de cross”, opent Klaas Vankersschaever. “Maar zelf beginnen veldrijden, was pas een late roeping. Rond mijn 19de begon ik bij de beloften. Daarvoor had ik eerst andere sporten gedaan zoals basketbal, tennis en als laatste voetbal. Dat geeft zo zijn voor- en zijn nadelen. Enerzijds kan ik op conditioneel vlak nog steeds progressie maken, terwijl ik mij anderzijds nog steeds kan uitleven op de fiets. Maar als je pas zo laat begint met crossen, heb je niets van techniek en moet je je conditie vanaf nul opbouwen. Na twee jaar elite zonder contract besloot ik om over te stappen naar de amateurs. Het niveau is immers heel hoog bij de elite en in combinatie met mijn beroep als sportleerkracht vind ik beter mijn draai bij de amateurs en masters.”

Half juni was het mentaal en fysiek op en zat ik een viertal weken amper op de fiets

“Ik ben bezig aan een slecht seizoen”, geeft de Oedelemnaar toe. “De zomervoorbereiding liep niet naar wens. Vanaf half juni had ik nood aan een extra rustperiode. Het was mentaal en fysiek op. Dit voor een viertal weken. Ik zat amper op de fiets om het plezier terug te vinden. Wat de oorzaak zou zijn? Voor velen lijkt sportleerkracht een onderschatte job. Maar na de lesuren zijn er meerdere activiteiten waarop je ook moet aanwezig zijn of meehelpen. Zo draag ik mijn steentje bij tot de schoolcross van MSKA Roeselare. Al van in het begin van het seizoen loop ik dus achter de feiten aan. Toch probeer ik positief te denken. Een lichtpuntje was mijn twaalfde plaats op het EK in Rosmalen. Maar natuurlijk zat er meer in mits een betere zomervoorbereiding. Op het PK op de Poelbergcross in Tielt viel ik net naast het podium, terwijl ik eigenlijk op weg was naar eremetaal. Maar materiaalpech gooide roet in het eten.”

Klaas Vankersschaever mikt op top tien voor eigen volk
© Foto Coghe

“In eigen Beernem wil ik gaan voor een toptienplaats. Dat zou al heel mooi zijn. Een cross zo dicht bij mijn deur geeft me een speciaal gevoel. Zeker met het extra volk dat me vooruit stuwt. Vorig jaar had ik de goede vorm te pakken en was ik bijna mee met de kopgroep. Op een 30-tal seconden bleef ik hangen. Finaal eindigde ik vijfde of zesde. Het is een echte intervalcross: lange, rechte stukken afgewisseld met korte, technische stroken. Met mijn doorzettingsvermogen zal ik er het maximale proberen uit te halen. Ondanks mijn matige vormpeil sta ik momenteel derde in de Vlaamse Cyclocross Cup. Dat zou ik graag willen vasthouden tot het einde van het seizoen”, sluit Klaas Vankersschaever af. (JV)