Kevin Pauwels pakt in Zonnebeke tweede zege van het seizoen

Kevin Pauwels wint de Kasteelcross in Zonnebeke. © COGHE GINO
Redactie KW

Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal) heeft zaterdag de 35e editie van de Kasteelcross in Zonnebeke op zijn naam geschreven.

De 34-jarige Kempenaar haalde het bij afwezigheid van toppers zoals Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Toon Aerts afgescheiden voor de Brit Tom Pidcock. Diether Sweeck werd derde. Tim Merlier legde beslag op de vierde plaats, voor de Duitser Marcel Meisen. Voor Kevin Pauwels werd het na Hasselt zijn tweede zege van het seizoen, zijn eerste ooit in Zonnebeke.

Op de erelijst volgt hij de 27-jarige Wietse Bosmans op, die de voorbije twee jaren aan het feest was in Zonnebeke. Zondag wordt in Hoogerheide de slotmanche van de Wereldbeker veldrijden gereden en daar tekenen alle toppers logischerwijs wel present.

Kopgroep van tien renners

Het waren de broertjes Braam en Tim Merlier die als eersten het veld indoken. Achter dit tweetal volgden Pidcock, Pauwels, Meisen, de Tsjech Michael Boros, Nicolas Cleppe en Bosmans. Het was Marcel Meisen die een kopgroep van tien renners sterk op sleeptouw nam in de tweede ronde. Een groepje met de Nederlander Lars Boom volgde daar al op 20 seconden.

Pidcock ging vervolgens versnellen. Achter hem sloegen Tim Merlier en Meisen de handen in elkaar. Net op het moment dat ook Nicolas Cleppe dit duo zou vervoegen, sloeg hij tegen de vlakte waardoor hij opnieuw terugzakte. Tim Merlier repte zich naar Thomas Pidcock waardoor we twee leiders kregen. Niet voor lang evenwel. Pidcock zocht te veel de kantjes op en maakte een fout waardoor hij zijn evenwicht verloor en ten val kwam.

Samensmelting van twee groepen

Net na het ingaan van de derde ronde kregen we opnieuw een kopgroep met drie: Tim Merlier, Thomas Pidcock en Marcel Meisen. Achter dit trio vormde zich een groep met Nicolas Cleppe, Wietse Bosmans, Diether Sweeck, Kevin Pauwels, Michael Boros, Felipe Orts en Vincent Baestaens. Zij volgden op 15 seconden van de drie leiders. Wanneer voorin het tempo stokte, kregen we een samensmelting van de twee groepen. Marcel Meisen versnelde opnieuw en dunde zo het gezelschap uit, want enkel Wietse Bosmans, Thomas Pidcock, Tim Merlier, Kevin Pauwels, Diether Sweeck en Michael Boros waren bij machte om de Duitser te volgen. Voor de Tsjechische kampioen Boros ging het allemaal te snel en hij moest afhaken.

Achterstand van 15 seconden

Halverwege de wedstrijd demarreerde Pidcock. Net op dat moment reed Wietse Bosmans lek achteraan waardoor meteen duidelijk werd dat hij de Kasteelcross niet voor een derde opeenvolgende keer zou winnen. Achter Pidcock volgden Diether Sweeck en Kevin Pauwels. Tim Merlier, Marcel Meisen en Michael Boros keken dan al op naar een achterstand van 15 seconden. Kevin Pauwels sloop in zijn eentje naar Pidcock toe en werd geholpen toen de Brit zich even verslikte bij de passage aan de boomstronken.

Met nog twee ronden voor de boeg was de achterstand van Pauwels geslonken tot 5 luttele seconden. Diether Sweeck reed op plaats drie en moest al 20 seconden goed maken. Nog voor het ingaan van de slotronde kwam Pauwels bij Pidcock. De Kempenaar liet zijn metgezel meteen in de steek en gaf vol door tot aan de finish.

(BELGA)

Bekijk de volledige uitslag hieronder.

Kasteelcross Zonnebeke elite en beloften