Kevin Deltombe moet terugvechten na zware valpartij

© BELGA
Redactie KW

Door een stevige val in de Ronde van Murcia zag Kevin Deltombe zijn prille voorjaar in het water vallen. De derdejaarsprof van Sport Vlaanderen-Baloise – gisteren 25 jaar geworden – hoopt zijn beste benen in de Ardennenklassiekers terug te vinden. “Mijn sleutelbeenbreuk geneest heel goed, exact een week na de operatie kon ik al buiten trainen.”

Op 12 maart vertrek ik op stage naar Italië, omdat ik mensen in de Abruzzen ken

In de eerste rit van de Ronde van Murcia was er nog geen vuiltje aan de lucht voor de Bruggeling. “Ik had de Ronde van Valencia, die een heel sterk deelnemersveld had, goed verteerd. Ook in de eerste rit in Murcia had ik een goed gevoel en deed ik mee voor de zevende plaats. De tweede rit zat ik na een serieuze klim in een groep met renners zoals Ten Dam en Pauwels.” In de afdaling zag Deltombe zijn kansen op een nieuwe ereplaats echter in rook opgaan. “Een renner van CCC panikeerde in een blinde bocht naar links. Ik zat rechts achter zijn wiel vast en vloog over de vangrail. Mijn schouder belandde recht tegen een pilaar van die vangrail. Gelukkig was het niet met mijn hoofd of nek, ik had dit interview anders misschien niet meer gegeven.”

3-3

Op adrenaline probeerde Deltombe nog de koers verder te zetten, maar dat bleek al snel ijdele hoop. Het gebogen plaatje – dat was aangebracht na een eerdere sleutelbeenbreuk – sprak boekdelen. “De vorige keer was als laatstejaarsbelofte. De stand tussen mijn linker- en mijn rechtersleutelbeen is momenteel 3-3. (lacht) Maar eigenlijk is het niets om trots op te zijn. Ik maakte het vier keer mee in koers en twee keer als kind. Die vaste zwakke plek van een coureur zat er toen blijkbaar al in.” Vorige dinsdag werd de Bruggeling in Izegem al geopereerd. “Het herstel loopt erg goed, alle credits voor dokter Defoort van de Sint-Jozefskliniek. Gisteren kon ik al de eerste keer buiten trainen, exact een week na de operatie. De dag na de operatie had ik constant pijn, maar sindsdien heb ik overdag eigenlijk geen pijnstillers meer nodig.”

De dag na de operatie had ik constant pijn, maar sindsdien heb ik overdag eigenlijk geen pijnstillers meer nodig

De Ruta del Sol, Kuurne-Brussel-Kuurne en GP Lillers moest de jonge Bruggeling noodgedwongen van zijn planning schrappen. Toch hoopt Deltombe zijn belangrijkste voorjaarsdoelen nog te halen. “Kasseien moet ik nog mijden en ik kan ook nog niet rechtstaan op de fiets. Het is de bedoeling om de conditie via een stage weer op te bouwen. Op 12 maart vertrek ik naar Italië, omdat ik mensen ken in de Abruzzen. Ik leerde die vrouwelijke ploegleider van een Engelse continentale ploeg kennen op Mallorca. Ze organiseren fietsvakanties in hun streek en voor hen is het natuurlijk leuk als er ook een profrenner op stage komt.”

Classic Loire Atlantique

In principe hervat Deltombe de competitie in de Classic Loire-Atlantique, in de buurt van het Franse Nantes. “De eerste koersen zal ik nog wat moeten groeien, maar ik hoop tegen de Brabantse Pijl weer 100 procent te zijn. In die koers mik ik toch op een uitslag bij de eerste 20 of de eerste 15.” Tot en met de traditionele afsluiter van het voorjaar in Frankfurt zal de renner van Sport Vlaanderen-Baloise in alle heuvelachtige klassiekers aan de start staan. “De Waalse Pijl ligt me niet echt, daar zou ik graag in de vroege vlucht zitten. Zeker in de Amstel Gold Race hoop ik ook op die vroege vlucht, want die kan soms ver geraken. Het mooiste voorbeeld is mijn ploegmaat Preben Van Hecke, die in de slotfase zelfs nog kon aanvallen op de Bemelerberg. Luik-Bastenaken-Luik is natuurlijk nog een heel andere koers. Met het vernieuwde parcours zal de wedstrijd waarschijnlijk vroeger ontploffen. Ik hoop alleszins dichter te eindigen dan vorig jaar, toen ik op tien minuten finishte.” (ACL)