Kenneth Van Compernolle wil nog lang blijven meedraaien

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Neen, Kenneth Van Compernolle, op weg naar zijn 30ste verjaardag, versaagt niet, zelfs niet na een tegenvallende herfst die hem overkwam na een nochtans perfecte zomerse voorbereiding. De Beernemnaar, die als belofte brons behaalde op het EK en van januari 2011 tot maart 2013 als prof aan de slag was, wil nog een heel eindje blijven meedraaien als crosser.

“Ik was er helemaal klaar voor, maar op 1 oktober werd ik in Gieten ziek. Het leek één of ander kwaaltje waarvoor ik twee verschillende antibiotica voorgeschreven kreeg die evenwel niet hielpen. Een maand verder bleek hoe dat kwam: ik had salmonella! Dat zinderde langdurig na. Ik verloor een volle maand. Pas begin november in Hofstade-Zemst, waar ik elfde werd, keerde het tij. Ik hoop dat het crescendo blijft gaan, want ik doe er nog altijd alles voor wat mogelijk is.”

Brons op het EK

Kenneth Van Compernolle wil nog lang blijven meedraaien
© BELGA

Kenneth Van Compernolle leek tien jaar geleden een vaste waarde te worden in het veldrijden. Zo werd hij in 2016 tweede op het kampioenschap van België voor juniores in Tervuren (na Dennis Vanendert) en derde in de Superprestige (na Tom Meeusen en Kevin Cant). “En in 2008 werd ik na Philipp Walsleben en Aurélien Duval derde op het Europees kampioenschap voor beloften in Liévin, ziedaar mijn mooiste herinnering. Andere beklijvende herinneringen zijn mijn selectie voor de Wereldbeker in Hoogerheide 2010, waar ik veertiende werd. En last but not least is er mijn Belgische titel als elite zonder contract in Waregem in 2014, waar ik veel te weinig van genoten heb. Misschien was het mij te min, omdat ik nog maar net teruggekeerd was van de beroepscategorie.”

“Dit jaar wil ik nog een B-cross winnen en aardig uit de hoek komen op het BK in Koksijde. Het parcours ligt me”

Prof: kort maar zuur

“Het was nochtans niet allemaal koek en ei geweest in de beroepscategorie”, blikt Kenneth verder terug. Mijn minste moment overkwam mij toen ik een barslechte winter doormaakte op last van kwakkelende bloedwaarden. Mijn contract werd éénzijdig verbroken. Onrechtmatig, maar wat kon ik daar als kleine crosser tegen beginnen? Ach, misschien hoeft het mij niet te spijten dat het gelopen is zoals het liep.”

Kenneth Van Compernolle wil nog lang blijven meedraaien
© BELGA

Kenneth is dagdagelijks als dierenverzorger tewerkgesteld bij Vervaele nv in Zwevezele. Dierenverzorger was hij eerder al bij zijn grootouders. “Het is geen ideale match met het veldrijden en toch doe ik het graag”, bevestigt Kenneth. “Als crosser blijf ik echter ambitieus. Deze winter wil ik nog een B-veldrit winnen én aardig uit de hoek komen op het kampioenschap van België in Koksijde. Het is een parcours dat mij goed ligt. Ik won er in 2008 de Duinencross, die weinig verschilt van het titelparcours, en ik stond er nog andere keren op een lagere trede van het podium. De vorm en de omstandigheden van de dag zullen evenwel veelbepalend zijn.”

Kenneth Van Compernolle wil nog lang blijven meedraaien
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Nestor bij Tarteletto

“Mijn liefde voor de crossfiets is niet gedateerd maar onvergankelijk”, beklemtoont Kenneth. “Mijn actieve carrière wil ik zolang mogelijk rekken en er een vervolg aan breien. Bij Tarteletto-Isorex, dat almaar meer de kaart van de jeugd trekt, ben ik de nestor die de jongeren graag zal bijstaan indien dat van mij verlangd wordt.”

Met als interessante bijsluiter van mijnentwege: Kenneth Van Compernolle mag ook een carrière als co-commentator ambiëren. Wat is hij namelijk welbespraakt, de op 30 maart 2018 nog maar 30-jarige Beernemnaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier