Junior Quinten Verhelst is bezig aan zijn eerste wielerseizoen

Quinten Verhelst is aan zijn eerste seizoen bezig. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Bram Vanlerberghe

Quinten Verhelst is een nieuwe naam in het peloton. De 17-jarige Kortemarkenaar begon pas dit seizoen met de wielersport, een microbe die van vader op zoon werd overgedragen. “Ik hoop er zover mogelijk in te geraken.”

“Mijn papa Nico koerst al een heel eindje bij de nevenbonden. Ze hebben een ploegje en af en toe ging ik eens mee”, steekt de 17-jarige Quinten Verhelst van wal. “De kick deed me kiezen om er zelf mee te beginnen. Rijden in de koude en je verweren tegen elkaar maken het plezant. Ik rijd graag in de koude. Het is wel afzien, maar de kick maakt het tof. Ook met dit regenweer trek ik erop uit. Dan doe ik gewoon mijn regenjas aan. Of het veldrijden dan niets voor mij is? Daar hebben we al over getwijfeld, maar dan heb je meteen twee crossfietsen nodig. Met één zou het ook wel lukken, maar dan moet je ook alweer een nieuwe fiets kopen.”

De junior begon zijn loopbaan pas dit seizoen, bij CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare. “Ik koos voor die ploeg omdat die dichtbij was, maar ook omdat ik veel goede zaken hoorde over Luc Wallays. Als beginnend renner krijg ik voornamelijk trainingsadvies. Als we samen met de ploeg rijden, leer je een goede techniek aan, maar ook kracht. Je kan de ploeg bovendien echt alles vragen. Ze geven ook voorbeeldtrainingen mee. Ik probeer daar wel aandacht aan te besteden, maar ik doe ook mijn eigen ding.”

Een eerste jaar, dat betekent ook voor het eerst in een peloton rijden. “Ik ben al niet de stoutste en meestal rijd ik maar enkele toeren mee. Voorlopig ben ik even overgeschakeld naar LWU, maar toch zal ik proberen om opnieuw over te stappen naar de Wielerbond. Tijdens mijn derde koers ben ik gevallen en brak ik een rib. Daardoor werd ik wel wat angstig, waardoor ik enkele koersen heb overgeslagen, maar bij de ploeg steunen ze je daar wel in. Als het een moeilijker parcours is, laat de ploeg dat weten of stellen ze voor om beter een andere wedstrijd te rijden.”

Beloften

En volgend seizoen? “Ik ben nu tweedejaarsjunior en normaal kan ik niet bij de ploeg blijven, aangezien ze geen beloften aanbieden. Ik ben aan het uitkijken en kan al bij een andere ploeg aan de slag. Welk type ik ben? Ik ben alleszins geen sprinter. Misschien iets meer een klimmer, al kon ik me daar nog niet echt in bewijzen”, aldus de Kortemarkenaar.

Sowieso blijft Quinten in het wielrennen actief. “Plezier beleven blijft het belangrijkste, maar toch wil ik er graag zo ver mogelijk in geraken. Maar eerst hoop ik bij de juniores eens een koers uit te rijden”, besluit de leerling elektromechanica. “De studies en het wielrennen zijn voorlopig goed te combineren.”