Junior Laurens Vandaele heeft enorm pechjaar achter de rug

Laurens Vandaele wil er volgend seizoen opnieuw staan. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

De 17-jarige Laurens Vandaele stond gretig aan de start van het voorbije wegseizoen, maar het werd uiteindelijk een jaar om snel te vergeten voor de talentvolle Hoogledenaar. Zijn eerste seizoen als junior viel compleet in het water door een opstoot van klierkoorts.

“Ik heb inderdaad een slecht jaar achter de rug”, opent de 17-jarige Laurens Vandaele. “De voorbereiding was op een snotvalling en keelontsteking na redelijk goed verlopen, waardoor ik met goede moed aan het nieuwe seizoen begon. In Staden finishte ik meteen op een knappe derde plaats, maar in de daaropvolgende koersen voelde ik mij minder sterk dan de voorbije jaren. Uit onderzoek bleek dat ik een opstoot van klierkoorts had. Ik laste een korte rustpauze in en bereidde mij vervolgens voor op de Ster van Zuid-Limburg, maar dat werd een tegenvaller. Ik opende al enorm slecht in de tijdrit en in de rit in lijn voelde ik na tien kilometer al dat het voor geen meter liep. Blijkbaar was ik toch nog niet helemaal hersteld.”

“De ziekte is me uiteindelijk heel het seizoen lang blijven achtervolgen. Ik heb een paar keer geprobeerd om opnieuw te koersen, maar telkens bleef het slechte gevoel aanwezig. De wilskracht om te koersen was er wel, maar het liep niet zoals het moest. Daarom besliste ik eind augustus na mijn koers in Edewalle om het seizoen af te sluiten. Het had geen zin meer om nog langer aan te modderen. Ook mijn trainer Marc Hemeryck zei dat het beter was om te stoppen”, aldus de Hoogledenaar, die zijn supporters en ploeg CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare wil bedanken voor hun steun in die moeilijke periode.

Explosiviteit is terug

De Hoogledenaar zag zijn eerste seizoen als junior dus op een fiasco uitdraaien, maar het heilige vuur is nog lang niet gedoofd. “Ik denk dat ik een kleine twee maanden heb stilgelegen, op wat minivoetbal na. Ondertussen ben ik heel rustig opnieuw wat beginnen trainen. Deze week heb ik ook voor het eerst weer op mijn fiets gezeten. En ik moet zeggen dat het een opsteker was. Ik merkte al heel wat beterschap, mijn explosiviteit is terug in de benen. Het gevoel was al stukken beter dan tijdens het seizoen. Maar het komt er nu op neer om niet te overhaast te werk te gaan en rustig verder te bouwen naar volgend seizoen.”

“Ik ben er alvast op gebrand om mij volgend jaar opnieuw te kunnen tonen. De goesting om er vol tegenaan te gaan is nog steeds aanwezig. Maar ik wil mezelf zeker geen druk opleggen. Na het voorbije pechseizoen stel ik mij in de eerste plaats als doel om de wedstrijden zonder problemen af te kunnen werken in het peloton. De rest volgt dan wel vanzelf. Ik besef uiteraard dat het een belangrijk seizoen wordt met het oog op de overstap naar de beloften, maar ik probeer er rustig onder te blijven. Eerst de winter goed proberen door te komen en dan zien we wel wat er mogelijk is. Ik heb het volste vertrouwen in mijn trainer en met zijn deskundige begeleiding komt alles wel in orde”, besluit Laurens, die personenzorg volgt in Kortemark. (SM)