Julie Van De Velde mikt op top vijf op BK tijdrijden

© VDB
Redactie KW

Nog geen anderhalf jaar geleden reed Julie Van De Velde (25) haar eerste wegkoersen, maar intussen heeft ze in het Belgische vrouwenpeloton wel al haar naam gemaakt, vooral dankzij haar uitstekende prestaties in het tijdrijden. Op haar eerste BK stond ze zelfs meteen op het podium, een prestatie die de Aartrijkse donderdag in Anzegem maar wat graag wil herhalen.

Het gaat snel voor de gewezen atlete. Nadat ze door aanhoudend blessureleed haar loopschoenen moest opbergen, besloot Julie Van De Velde om zich op het wielrennen te storten. Al snel werd duidelijk dat de Aartrijkse heel wat in haar mars heeft. Vooral in het tijdrijden kwam haar talent heel mooi boven drijven. In haar eerste tijdrit ooit – de testtijdrit van Montenaken – ging ze nog verrassend met de zege aan de haal, maar in de kampioenschappen bevestigde ze gewoon haar potentieel met een zilveren medaille op het PK en een bronzen plak op het BK. Ook dit jaar staat het Belgisch kampioenschap tijdrijden met stip aangeduid.

“Ik zal een goede dag nodig hebben wil ik weer op het podium staan”

“Dat is zeker één van mijn doelen dit seizoen”, knikt Julie. “Ik heb ernaartoe gewerkt met veel specifieke trainingen en een parcoursverkenning. Ik voel me goed en heb ook een jaartje meer ervaring, maar dat is nog geen garantie om beter te doen dan in 2017. Er staan trouwens een paar dames aan die start die er toen niet bij waren. Ik denk aan Lotte Kopecky en Sofie De Vuyst. Ann-Sophie Duyck steekt er op nationaal niveau bovenuit, maar daarachter ligt het vrij dicht bij elkaar. In Montenaken moest ik maar twaalf seconden toegeven op Lotte. Ik zal in de eerste plaats een goede dag nodig hebben wil ik weer op het podium staan. Maar met een plaatsje binnen de top vijf zou ik ook al tevreden zijn. Ik wil mezelf ook niet te veel druk opleggen.”

BK op de weg

De zondag na de tijdrit staat ook voor de dames het nationale wegkampioenschap op het programma. In het Henegouwse Binche moeten zes rondes van 17,2 km afgewerkt worden. Met de kasseien en hellingen belooft het iets voor de punchers te worden. “Het wordt afwachten of die kasseien wel iets voor mij worden”, vreest de renster van Lotto Soudal Ladies. “Ik zal dus eerder in functie van de ploeg rijden. Met Valerie Demey, Kelly Van den Steen, Annelies Dom en vooral Lotte Kopecky hebben we toch enkele kanshebsters in onze rangen. In het ideale scenario staat er na afloop iemand van ons met de driekleur te pronken.”

“Ik ben de ploeg dan ook heel dankbaar voor die kansen, zeker omdat ik nog niet zoveel koerservaring heb”

Julie Van De Velde mikt op top vijf op BK tijdrijden
© VDB

Van De Velde hoopt om met twee mooie prestaties een punt te kunnen zetten achter het eerste deel van haar seizoen. Een voorjaar waar ze met gemengde gevoelens op terugkijkt. “Ik mag eigenlijk niet klagen, want ik heb een aantal heel mooie koersen op World Tour-niveau kunnen rijden, zoals de Strade Bianche, het Ardense drieluik en een rittenkoers in het Baskenland. Ik ben de ploeg dan ook heel dankbaar voor die kansen, zeker omdat ik nog niet zoveel koerservaring heb. En al helemaal niet in wedstrijden van dat kaliber.”

Werken aan techniek

“Maar aan de andere kant heb ik het gevoel dat er meer in zat”, vervolgt de kinesiste uit Aartrijke. “Omdat ik pas laat met wielrennen begonnen ben, moet ik nog aan mijn techniek en positionering in het peloton werken. Het is al beter, maar ik heb het gevoel dat ik wat blijf hangen. In Spanje verloor ik echt veel tijd in de afdalingen en soms mis ik de juiste ontsnapping, omdat ik slecht geplaatst zit. Dat frustreert me wel een beetje en het is moeilijk om daar op te trainen.”

“Ik heb het gevoel dat er meer in zat, want ik moet nog aan mijn techniek en positionering werken. Daardoor heb ik het gevoel dat ik wat blijf hangen”

Tijdens het PK Tijdrijden in Ruddervoorde behaalde Julie Van De Velde een zilveren medaille. Het goud ging naar Ann Sophie Duyck, het brons was voor Mieke Leeman. (Foto Bart)
Tijdens het PK Tijdrijden in Ruddervoorde behaalde Julie Van De Velde een zilveren medaille. Het goud ging naar Ann Sophie Duyck, het brons was voor Mieke Leeman. (Foto Bart)© VDB

“Dat is iets dat moet komen door wedstrijden te rijden en het is daarom dat ik dit weekend twee kermiskoersen afwerk. Dat draaien en keren ligt me niet echt, maar ik heb het nodig om progressie te blijven boeken. Hopelijk verschijn ik daarna in optimale omstandigheden aan de start”, besluit de bronzen tijdritmedailliste van 2017. (BVS)