Joren Touquet is terug van (wel heel lang) weggeweest

Vorig jaar won Joren Touquet (rechts) in maart nog de gereputeerde klassiekers in Ichtegem voor beloften en elite zonder contract, dit seizoen kwam hij nog maar amper in actie door een operatie aan de knie. (Foto Coghe) © VDB VDB
Stijn Moerman

Na maanden vol miserie en een uiteindelijk operatie aan de knie hervatte Joren Touquet (25) de voorbije week de competitie. De Wevelgemnaar toonde meteen dat hij het koersen nog niet verleerd is, want hij werd achtste in Moorsele en zevende in Ledegem. “Hopelijk kan ik nog een koers winnen”, aldus de elite zonder contract van Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen, die dit seizoen alleen nog maar het clubkampioenschap gereden had.

“Ik had tijdens de voorbereiding in de winter al gevoeld dat er iets niet juist zat in mijn knie, maar ik dacht dat het vanuit mijn rug kwam”, blikt Joren Touquet (25) terug op de voorbije maanden. “Maar na het clubkampioenschap kon ik mijn knie gewoonweg niet meer plooien… Ik liet me onderzoeken, maar we vonden niet meteen wat er aan de hand was. Ik heb eerst drie weken ontstekingsremmers genomen, maar dat hielp niet. Via een andere kinesist kreeg ik dan cortisone voorgeschreven, maar ook dat bracht weinig zoden aan de dijk.”

Scheur in meniscus

“Uiteindelijk ging ik op donderdag 24 mei onder het mes, ook al was er buiten een klein wit stipje niets te zien op de scans. Bleek dat ik een scheur in mijn meniscus had. Volgens de dokter was het erger dan verwacht. Ik stond zo’n zes weken aan de kant, waarna ik van nul moest herbeginnen. Ondertussen ben ik een drietal weken opnieuw aan het fietsen.”

“Ik stond zo’n zes weken aan de kant, waarna ik van nul moest herbeginnen. Sinds een week of drie ben ik weer aan het fietsen”

De eliterenner zonder contract van WT Decock-Van Eyck-Devos-Capoen besloot vorige week vrijdag in Moorsele de competitie te hervatten en met succes. Hij finishte meteen op de achtste plaats. Dinsdag legde hij ook al beslag op de zevende stek in Ledegem. “Ik had nooit verwacht dat het meteen zo vlot zou gaan. Het gevoel zat meteen goed, maar het ontbreekt me toch nog aan finesse. In Moorsele hield ik mij wel nog even afzijdig, maar finaal sprintte ik in het tweede groepje naar de achtste plaats. In Ledegem was ik al mee met een vlucht, maar sloot er na verloop nog een groep aan. Uiteindelijk raakten er nog drie renners voorop en zat ik in het achtervolgende groepje.”

BK Stabroek

De Wevelgemnaar hoopt nu op dit elan verder te gaan en legt de lat nog hoog voor de resterende maanden. “Ik hoop dit seizoen nog een koers te kunnen winnen. Het gevoel zit goed en ik heb het voordeel dat ik snel ben aan de meet. Ik moet niet per se alleen naar de streep. Bovendien zit ik in vergelijking met veel anderen nog fris, want ik heb nog bijna niet gekoerst. Maar ik houd het op één koers per week, want ik wil mijn knie niet forceren. Ik hoop wel nog deel te kunnen nemen aan het Belgisch kampioenschap op de weg in Stabroek binnen een paar weken, als er tenminste nog plaats voor mij is”, besluit Joren, die werkzaam is bij de groendienst van Harelbeke. (SM)