Joeri Calleeuw is nog niet klaar met het wielrennen

© VDB
Redactie KW

Joeri Calleeuw muteert op zijn 33ste naar Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen. Neen, na 17 jaar (!) als wielrenner is het pensioen van de naar Oostende uitgeweken Zedelgemnaar nog niet in zicht.

Bij Joeri had ik het meteen door dat we niet te doen hadden met één zoals er dertien in een dozijn zijn. Voor de start van de Affligem Classic 2001 liet ik dat ook weten aan zijn ouders, die aangenaam verrast en geamuseerd opkeken.

Zeventien jaar later heeft Joeri een boeiend parcours afgelegd dat op zijn 33ste nog niet beëindigd en al evenmin voltooid is. 2018 werd afgesloten met een passage in de Tour du Faso, een sportief avontuur waaruit de Belgische delegatie veel haalde: drie dagzeges voor de verbazende Timmy De Boes, één voor Arne De Groote plus winst in de ploegentijdrit. Joeri hield het bij een derde plaats in de derde rit en de 15de plaats in het eindklassement.

Delirium in Harelbeke

“Tien jaar na de Tour du Sénégal (twee dagzeges en dé eindzege, red.) was Burkina Faso een héérlijke belevenis die evenwel op verre na niet kan tippen aan datgene wat mij tijdens het voorjaar te beurt viel met een opvolging van dichte ereplaatsen waaraan maar geen einde kwam en die een obsessie leek te worden. De verlossing kwam er pas tijdens het negende weekend met een allesovertreffende overwinning in de Zesbergenprijs van en naar Harelbeke met een demonstratie van Shifting Gears die het volledige podium bezette. Nooit duwde ik hogere wattages als op die mooie zaterdagnamiddag van 21 april. En wanneer er één schaap over de dam is, volgt de rest als vanzelf en dus won ik ‘s anderendaags in Beselare opnieuw. De week daarop volgde nummer drie in het Franse Masnières. Tussendoor had ik nog een zware griep doorsparteld die mijn elan evenwel niet onderbrak, maar eerder leek te versterken. Het moet dus zijn zoals Rik Van Looy ooit beweerd zou hebben: topconditie is een ziekte! Zo wil ik wel nog vaker ziek zijn.”

Zijn BK

“Het tweede gedeelte van het seizoen stond nadrukkelijk in het teken van het kampioenschap van België, dat ik al tweemaal had gewonnen: in Geel 2011 en in Vossem 2014). De jaren ervoor werd ik ook al eens tweede in La Roche-en-Ardenne, waar ik met een banddikte geklopt werd door Davy Commeyne, en derde in Hooglede. Ook in het BK tijdrijden haalde ik tweemaal het podium (tweede in 2009 en derde in 2010, red.). Ik ben dus een renner voor de kampioenschappen en daar wens ik in dit leven nog een star en een stripe aan toe te voegen.”

“Ik ben een renner voor de kampioenschappen en daar wens ik in dit leven nog een driekleur aan toe te voegen”

Joeri Calleeuw blijft dus als rijpende dertiger een ambitieuze coureur en het is ook in die context dat zijn verrassende overstap van Shifting Gears naar het Wielerteam Decock moet gezien worden. “Hakim Verbeure, voor wie ik oneindig veel respect koester, wil met zijn renners vanaf 2019 nog uitsluitend kermiskoersen rijden en die zijn niet bepaald mijn ding. Aan mijn sterk voorjaar 2018 heb ik oneindig veel plezier beleefd en dat wil ik in 2019 herhalen. Ik beland bij Decock in een sterker collectief, maar dat geeft niet. Ik win uiteraard liever zelf, maar mij voor een kansrijkere maat opofferen, kost mij weinig moeite.”

“Ook het BK laat mij nog steeds niet los. Ik wil mij voluit smijten voor een derde driekleur. Hopelijk wordt dat BK geen derde keer op een rij in betwisting gegeven in Stabroek. Op dat parcours valt er, ondanks de Brechtse kasseien, weinig te forceren. Dit jaar was het niet anders. Tot op twee ronden van het einde stond er geen zuchtje wind en dat sloot mij op. Op het einde reden er toch enkele renners weg, die ik ondanks mijn traditioneel sterk laatste uur niet meer te pakken kreeg. Jà, ik was oeverloos ontgoocheld, want op 12 augustus 2018 voelde ik mij even goed als tijdens het vroege voorjaar.”

Voltijdse job

De 33-jarige Oostendenaar heeft zijn ambities voor een terugkeer in de beroepscategorie al lang van zich afgezet. In 2019 zal hij de elite zonder contract combineren met een volle dagtaak als vertegenwoordiger voor Inghelbeen Soete (Izegem), verantwoordelijk voor verkoop en distributie van Mobil olie en smeermiddelen. Joeri bestrijkt de regio ten noorden van de E17. “Ik doe het graag en voel mij vrij, veel meer dan toen ik bij een advocaat vrijwel de hele dag achter een bureau moest wegduiken.” (Bernard Callens)