Joeri Calleeuw begint wellicht aan laatste seizoen

Joeri Calleeuw zal zijn laatste koers in Kameroen rijden. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Joeri Calleeuw zet na dit seizoen waarschijnlijk een punt achter zijn wielercarrière. De 33-jarige ex-prof wil zich nog een laatste keer helemaal smijten in de koersen die hem liggen. “Voor kermiskoersen kan ik mezelf nog moeilijk motiveren, maar in Gent-Staden zal ik er zeker staan.”

Om diezelfde reden trok de naar Oostende uitgeweken Veldegemnaar de deur bij Shifting Gears achter zich dicht. Voortaan komt Calleeuw uit voor Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos Capoen, dat al enkele jaren aan zijn mouw trok. “Hakim Verbeure ging met Shifting Gears geen interclubs meer rijden. Voor mij was dat geen optie, want enkel voor kermiskoersen kan ik me niet motiveren. De grote koersen zeggen me gewoonweg meer.”

In de interclubs meedoen voor de overwinning, daar mik ik op

Bij Wielerteam Decock komt de ex-renner van Veranda’s Willems uiteraard in een sterk collectief terecht. “Jens Vandenbogaerde is sowieso een topper. Dan zijn er natuurlijk ook nog renners zoals Touquet, Demuynck, Verhelst en Aneca. Als ik voel dat iemand beter is, heb ik er nooit een probleem mee om voor die ploegmaat te werken. Met Timothy Dupont was dat indertijd ook zo.”

Winter

Afgelopen winter liet Joeri Calleeuw de strandraces helemaal links liggen. “Normaal doe ik er één of twee, maar ik had te weinig getraind. Tot een paar weken geleden heb ik deze winter een beetje te weinig gedaan. Het is wat druk geweest op mijn werk bij Ingelbeen-Soete, de verdeler van Mobilolie uit Izegem. Soms had ik dan ‘s avonds geen zin meer om aan te zetten.”

Mentaal wordt het blijkbaar steeds moeilijker om zich op te laden. “Het zal mijn laatste jaar zijn, denk ik. Fysiek is de combinatie nochtans wel haalbaar, maar ik voelde vorig seizoen al dat het geen vijf jaar meer ging duren. Het koersen op zich ga ik natuurlijk wel missen.” De laatste weken heeft de nieuwbakken Oostendenaar zich wel opnieuw vol overgave op de fiets gestort. “Vorige week ben ik alleen op stage geweest naar Benidorm. Het was een late beslissing, ik voelde dat het nodig was. (lacht) Ter plaatse zit er toch volk genoeg om mee te trainen. Johan Museeuw zat bijvoorbeeld voor zijn Museeuw Cycling Experience in Calpe. Ik ben dan een paar keer gaan trainen met hem en zijn zoon Stefano. De laatste dagen op stage voelde ik mezelf echt beter worden.”

In wat waarschijnlijk zijn afscheidsjaar zal worden, wil Calleeuw nog eens voluit mikken op de koersen die hem aanspreken. Het clubkampioenschap van komend weekend zegt hem daarom minder. “Voor kermiskoersen kan ik mezelf ook nog moeilijk motiveren, maar in Gent-Staden zal ik er zeker staan. In de Driebergenprijs in Harelbeke wil ik als winnaar van vorig jaar ook goed zijn. In de interclubs meedoen voor de overwinning, daar mik ik op.”

Zoals elk seizoen staat het BK voor eliterenners zonder contract weer met rood aangekruist bij de kampioen van 2011 en 2014. “Daar zal ik zeker ook met ambitie starten. Ik heb graag koersen waarvan je weet waar de schifting zal gemaakt worden. Mentaal kan ik me daar beter voor motiveren. Over het parcours van het BK kunnen we nog niets zeggen, want er is blijkbaar zelfs nog geen organisator gevonden.”

Burkina Faso

Als afsluiter van het vorige seizoen trok Calleeuw naar de Ronde van Burkina Faso. “Dat was om goed de winter in te kunnen gaan. Tien dagen op rij koersen, daar wordt je conditie gewoon beter van.” Voor de winnaar van de Ronde van Senegal 2008 – met een gebroken pols nota bene – heeft koersen op het Afrikaanse continent nog weinig geheimen. “Maar het blijft sowieso wel een speciale ervaring. Mijn laatste koers zou trouwens de Grand Prix Chantal Biya (genoemd naar de presidentsvrouw, red.) in Kameroen kunnen zijn. Voorlopig staat die ronde half oktober gepland, hopelijk blijft dat zo. Het zou mooi zijn om daar mijn carrière te kunnen afsluiten.” (AC)