Jens Debusschere sprint naar zege in Omloop van het Houtland

© Foto Kurt
Redactie KW

Na 199,5 klometer was de 26-jarige Dadizelenaar in Lichtervelde de snelste in een massasprint. Timothy Dupont werd tweede, de Nederlander Coen Vermeltfoor derde.

Van bij de start lag het tempo in het peloton bijzonder hoog. Na 40 kilometer koers konden Alphonse Vermote, Gaetan Pons, de Nederlander Martijn Tusveld en de Fransman Rudy Barbier zich van de grote groep afzonderen. Zij boekten tot maximaal 3:10 op het peloton. Ter hoogte van de IJzervlakte werden de vier weer tot de orde geroepen en smolt na zowat 60 kilometer koers alles opnieuw samen. Wat verderop trokken Tim Declercq, Joeri Calleeuw, de Nederlander Wesley Kreder en opnieuw Barbier in de aanval. Niet voor lang evenwel. Zij werden gegrepen door een eerste deel van het peloton dat zo’n 45 renners sterk was.

Het sein voor negen anderen om nog voor het aansnijden van de acht plaatselijke ronden te Lichtervelde, van elk 10,8 kilometer, om te gaan versnellen. Dat waren Bjorn Leukemans, Thomas Sprengers, de Duitser Max Walscheid, de Noor Reidar Borgersen en de Nederlanders, Koen Bouwman, Wesley Kreder, Robbert De Greef, Daan Meyers en Coen Vermeltfoort, maar na 125 kilometer koers kwam het terug tot een algemene hergroepering. Het bleef heel onrustig in de grote groep, waar de ene uitvalspoging de andere opvolgde. De Nederlanders Wouter Mol en Martijn Tusveld gingen op 40 kilometer van de finish even voor het peloton uitrijden. Zij kregen het gezelschap van de Pool Luskasz Wisniowski, maar ook dit drietal bleef nooit uit het zicht van de grote groep. In de kroniek van een aangekondigde massasprint trok Debusschere het laken naar zich toe.

Voor Debusschere is het de derde zege van het seizoen. Eerder won hij een rit in de Tirreno-Adratico (WT) en de Grand Prix van Wallonië (1.1). Vorige week kwam hij ook in het Kampioenschap van Vlaanderen als eerste over de streep, maar werd hij gediskwalificeerd omdat hij de Nederlander Dylan Groenewegen gehinderd had. Op de erelijst in Lichtervelde volgt Debusschere Jelle Wallays op.

(BELGA – Foto Kurt)

De top 10

1. Jens Debusschere

2. Timothy Dupont

3. Coen Vermeltfoort

4. Raymond Kreder

5ARCHBOLD Shane Archbold

6VAN ASBROECK Tom Van Asbroeck

7FEILLU Romain Feillu

8WALSCHEID Max Walscheid

9CAPIOT Amaury Capiot

10VAN LERBERGHE Bert Van Lerberghe

Klik hieronder voor de volledige uitslag

Omloop vh Houtland.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier