Jelle Wallays wint rit in de Ronde van Spanje

© Yuzuru SUNADA
Redactie KW

Jelle Wallays (Lotto Soudal) heeft donderdag de achttiende etappe in de 73e Ronde van Spanje gewonnen. Na 186,1 kilometer van Ejea de los Caballeros naar Lerida (Catalonië) was de 29-jarige Stadenaar sneller dan zijn Noorse medevluchter Sven Erik Byström.

De twee bleven een sprintend peloton net voor. De Slovaak Peter Sagan werd derde. De wereldkampioen moest zo andermaal met een dichte ereplaats vrede nemen. Tom Van Asbroeck spurtte naar de achtste stek.

Simon Yates (Mitchelton-SCOTT) behield de rode leiderstrui. De 26-jarige Brit heeft 25 seconden voor op de Spanjaard Alejandro Valverde. Diens landgenoot Enric Mas is op 1:22 derde.

Na de tijdrit op dinsdag en de zware bergrit op woensdag waren op papier de sprinters weer aan zet in een overgangsetappe. Al vroeg in de wedstrijd, na 3 kilometer, slaagde een trio erin om weg te rijden uit het peloton, dat een snipperdag leek te nemen, want veel aanvalslust werd niet getoond. Jetse Bol, Sven Erik Bystrom en Wallays reden snel een voorsprong van drie minuten bij elkaar. Dat vond Quick-Step Floors wel genoeg en in geen tijd zakte de voorgift naar 2:30. De vluchters leken vogels voor de kat. Op 50 kilometer van het einde zag het ernaar uit dat de wind even een rol zou gaan spelen. De klassementsploegen schoten in actie om hun jongens veilig naar voren te brengen. Ondanks die versnelling behield het leiderstrio een voorsprong van 2:35, met nog 35 kilometer voor de boeg.

In het peloton was weinig organisatie. Alleen BORA – hansgrohe en Quick-Step Floors waren bereid tot achtervolgen. Op tien kilometer hadden ze nog 55 seconden goed te maken. Vooraan ging het snel, te snel voor Jetse Bol, die zijn medevluchters op 7 kilometer van de aankomst moest laten rijden. De Nederlander hield aan de ontsnapping wel de Prijs voor de Strijdlust over. Wallays en Byström werken goed samen en hadden onder de vod van de laatste kilometer nog 15 seconden. Wallays speelde het spel vervolgens hard en nam niet meer over. Byström deed het werk. Sagan zette van ver zijn sprint aan, maar kwam te laat om Wallays nog te achterhalen.

Wallays boekte zijn tweede zege van het seizoen, na een ritzege in de ronde van San Juan (2.1), de zevende in zijn carrière en de eerste in de WorldTour.

In de negentiende rit is het vrijdag opnieuw aan de klimmers. Na 154,4 kilometer van Lerida naar Andorra ligt de aankomst op de Coll de la Rabassa (2.025 meter). Die is 17,5 kilometer lang en gemiddeld 6,3 procent steil.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier