Jelle Goderis: een duizendpoot als renner en als zakenman

Jelle Goderis. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Het begrip duizendpoot wordt in de figuurlijke betekenis – ‘iemand die veel verschillende zaken goed kan én doet” – al te lichtzinnig in de mond genomen, maar op de illustere persoon van Jelle Goderis is het zeker van toepassing, waarbij switchen zijn tweede natuur leek alsof er, zoals bij professionals, handgeld mee gemoeid was.

Jelle koerste opeenvolgend in de kleuren van Zeemeeuw Oostende, KSV Deerlijk, de happy few van Rik Devoogdts Avia, Sportgroep Maes Koksijde, Lutho CT, het Fuji Test Team, Terra Safety Shoes, Ottignies, Veranclassic-Ekoi en tenslotte Team 3M. “Het lag heus niet aan mij”, knipoogt Jelle. “Maar na mij waren het veelal teams die geen langdurig bestaan beschoren waren. Zoveel belangrijker was dat ik met de volste teugen kon proeven van alle geledingen van het jeugdwielrennen en zelfs continentaal kon nippen van het professionele wielrennen, met beklijvende deelnames aan onder meer de Ronde van België, de Franco Belge, de Sluitingsprijs van Putte-Kapellen, de Driedaagse van West-Vlaanderen en de Flèche du Sud. Ik had bij Team 3M nog een contract, maar aangezien we pas in november vernamen dat die ploeg ermee ophield, was elk ander team al quasi volzet, zodat de meeste getroffenen er een punt achter zetten.”

De focus ligt veeleer op de winterse strandraces en in deze periode voor de fun wat mountainbike-marathons

Niet Jelle Goderis evenwel, wiens koers bloed kroop waar het niet lopen kon. Vandaag de dag maakt hij met Thomas Chamon deel uit van de eigen stichting Team Restaurant Nikolaas-Chaletpark De Blekker, gesponsord door Thomas’ mama respectievelijk opa van Jelles verloofde Céline. De fietsen komen van Bram Imming, een Nederlandse strandracer die al driemaal de strandrace van De Panne won, en Soigneurs Vélo uit Zedelgem, waar Thomas werkt. “De wegkoersen zijn bijzaak, aangezien we amper tien uren per week kunnen trainen en dat na 17 uur”, licht Jelle toe. “De focus ligt veeleer op de winterse strandraces en in deze periode voor de fun wat mountainbike-marathons. We namen met Team Sanitair Rik Dhulster ook deel aan de 24 uren van Gits en werden derde op 62 teams van elk tien renners, onder wie Jens Keukeleire, Klaas Vantornout… Maar we hebben ons vooral kostelijk geamuseerd. De strandraces blijven mijn core business met vorige winter volgende uitslagen: dertiende in Camiers (Frankrijk), elfde in De Panne, twaalfde in Koksijde, elfde in Zeebrugge, tiende in Le Touquet (Frankrijk), twaalfde in Middelkerke… Allemaal evenementen waarin ook profrenners hun opwachting maakten zoals Bert Van Lerberghe, Timothy Dupont, Jens Keukeleire, Jelle Wallays, Oliver Naesen, Guillaume Van Keirsbulck… Ondanks een gelimiteerde voorbereiding werd ik door hen niet zomaar uit de wielen gereden.”

Huishoudhulp

Jelle Goderis is op zijn 28ste uiteraard veel meer dan een brede coureur. Hij is bachelor voedings- & dieetkunde, master management & beleid van de gezondheidszorg. Hij was aan de slag als kwaliteitscoördinator in het Woonzorgcentrum Blijvelde in Kortemark en vandaag de dag stafmedewerker in de kosten delende vereniging KDV De Hoeksteen in Diksmuide (zeven woonzorgcentra) en verantwoordelijke van het dienstenchequebedrijf Partoe. Wie dus op zoek is naar bijvoorbeeld een goeie huishoudhulp, is bij duizendpoot Jelle Goderis aan het juiste adres. Ook privé gaat het hem intussen voor de wind. Hij trouwt op 11 oktober met Céline Vanelverdinghe, met wie hij momenteel een appartement deelt in Esen en eind dit jaar een nieuwbouwwoning in Leke zal betrokken, voorlopig nog zonder kinderen.