Jasper Van Acker kijkt uit naar de Kasteelcross

Jasper Van Acker werd deze winter 13de in Zarren. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Jasper Van Acker kijkt met gemengde gevoelens terug op de voorbije crossmaanden. Slecht was het niet, maar super was het evenmin. De 18-jarige junior uit Woesten weet wel waaraan het ligt en trekt ook al zijn conclusies met het oog op volgend seizoen.

Een dertiende plaats in Zarren op 8 december is voorlopig het beste resultaat van Jasper dit seizoen. Heel tevreden is hij daarmee niet. Vooral in de eerste crossen liep het niet naar wens voor de tweedejaarsjunior uit Woesten. Gelukkig kent hij echter wel de reden voor zijn mindere presteren en wil hij er alles aan doen om zijn vormpeil nog wat op te trekken.

“Ik zit in mijn zesde jaar elektriciteit aan het VTI van Diksmuide en had behoorlijk wat schoolwerk tijdens het eerste trimester. Daardoor kon ik niet zoveel trainen als ik zelf had gewild. De laatste veldritten merkte ik wel een lichte vooruitgang. In Zarren werd ik dertiende en ook in Balegem reed ik een behoorlijke wedstrijd. Maar top was het allemaal niet, dus maak ik van de vakantie gebruik om stevig te trainen en weer op te bouwen naar het slot van seizoen. Vooral Zonnebeke (op 26 januari, red.) staat met stip genoteerd. Een parcours dat me wel moet liggen. Ik hoop er een mooie uitslag te rijden en daarmee vertrokken te zijn voor een degelijk einde van mijn winter”, verklaart Jasper Van Acker.

Om volledig te stoppen doe ik het gewoon veel te graag. Dus kies ik er liever voor om een stapje terug te zetten en met plezier mijn hobby te blijven beoefenen.

Na het crossseizoen zal de Woumenaar nog een aantal weken blijven doortrainen, maar hoe zijn zomer er zal uitzien, Daar kon hij momenteel nog maar weinig over zeggen.

“Op de weg koersen zegt me eigenlijk niet zoveel”, vertelt Van Acker. “Het ligt me niet, daarvoor kom ik snelheid te kort en doe ik het gewoon niet graag genoeg. Ik denk er daarom over na om een mountainbike te kopen en wat toertochten te doen. Op die manier blijf ik actief en zit er wat variatie in mijn trainingen.”

Naar de amateurs

Wat wel al vast staat, is dat de 18-jarige veldrijder volgend jaar zal aantreden bij de amateurs en niet bij de beloften en elite zonder contract. “Ik moet daar eerlijk in zijn”, knikt Jasper. “Om op dat niveau te presteren, zal ik hoogstwaarschijnlijk te kort komen. Je moet echt goed zijn om in die categorie je mannetje te kunnen staan. Dan kies ik er liever voor om een stapje terug te zetten en met plezier mijn hobby te blijven beoefenen. Om volledig te stoppen doe ik het gewoon veel te graag. En ik blijf ook bij mijn huidige ploeg, Cycling Team Houtland-Westkust. We vormen een echte vriendengroep met enkele jongens uit de streek, dus waarom vertrekken als je ergens goed zit?” (BVS)