Is gouden Jelle Harteel (14) veelzijdiger dan vader Dirk?

Franco Heyse, Johan Verstrepen, Dirk Harteel en Katy ??? vieren de Belgische titel in het veldrijden van Jelle Harteel. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Twee decennia geleden was Dirk Harteel één van de belangrijkste jeugdconcurrenten van Stijn Devolder. Vorig weekend kroonde zoon Jelle (14) zich in Koksijde tot Belgisch kampioen veldrijden bij de eerstejaarsnieuwelingen.

Dirk Harteel (vader van Jelle, beloftevolle nieuweling en junior in de jaren 90)

“Jelle is als miniem op de weg beginnen te koersen. Toen al zei hij: ik wil crossen. Maar van mij mocht hij niet, omdat ik hem te jong vond om weg en veld te combineren. Ik wilde hem zachtjes laten groeien. Vorige winter heeft hij pas voor de eerste keer gecrost. Zo content dat hij was! Op het BK reed hij tot een halve ronde van het einde aan de leiding, tot pech hem terugsloeg. Deze winter hebben we gezien dat hij écht graag crost. Op de weg liet ik Jelle maar vijftien koersen rijden. Vijf keer won hij. En na zijn overstap naar het jeugdteam van Vastgoedservice heeft zijn nieuwe ploeg een maand geleden zijn schema’s, die ik vroeger opstelde, in functie van dit BK overgenomen. Ik moet zeggen: het heeft gewerkt.”

“Wat mij wel verrast: Jelle kan het allemaal. Crossen, sprinten, heuvels… Ik kon dat niet, want ik was enkel snel aan de meet. Mijn zoon is als renner veelzijdiger.”

Jelle Harteel (kersvers Belgisch kampioen veldrijden bij de eerstejaarsnieuwelingen)

“Of ik veelzijdiger ben dan mijn pa? Meer allround, denk ik. Hij was sneller in de sprint. Ik kan beter bergop. Dat kon hij niet. En ook crossen was zijn ding niet.”

Franco Heyse (ploegleider van Jelle bij Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC)

“Ik volgde Jelle al een tijdje en heb toen Johan Verstrepen gezegd dat hij moest proberen om hem in onze ploeg te krijgen. Als crosser, maar ook voor op de weg. We wisten dat Jelle op dit BK favoriet was. Begin januari liet hij zelfs speciaal de cross in Baal vallen om in Koksijde top te zijn.”

Johan Verstrepen (ploegleider/trainer bij Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)

“De eerste keer dat ik met Jelle en zijn ouders samen zat, was aan de bar van de Holiday Inn in Gent, vorige zomer. Franco Heyse had me getipt. We hebben heel veel met elkaar gebeld en hem de rode draad van ons verhaal uitgelegd. In overleg met Tom Vannoppen heb ik hem op dit BK voorbereid. (lacht) Plezant dat het goud oplevert, want zoiets lukt niet altijd.”

Tom Vannoppen (ploegleider/trainer bij Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)

“Jelle is een talent. Het voordeel van onze ploeg voor hem is dat hij ook een goeie wegrenner is en met ons programma ook daar aan zijn trekken zal komen. Jelle is ook zelfzeker. Het is de eerste keer in mijn leven dat ik zo’n jonge renner hoor zeggen dat hij op een BK start om te winnen. Zijn techniek is goed, hij straalt kracht uit, is snel… Jelle heeft het ideale postuur voor een crosser. Natuurlijk is de weg nog lang, maar deze titel is toch maar mooi binnen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier