Ichtegem Sportief blijft schouders zetten onder Omloop van de Westhoek voor vrouwen

Floortje Mackaij won vorig jaar de eerste Omloop van de Westhoek voor dames in Ichtegem voor haar Nederlandse landgenote Lorena Wiebes en Marjolein Van 't Geloof. Links en rechts herkennen we Karen Sanders en Rik Goethals van het organiserende bestuur. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Ichtegem Sportief blijft volop inzetten op zijn vrouwenkoers, de Omloop van de Westhoek-Memorial Stive Vermaut. Met Karen Sanders uit Eernegem als koersdirecteur. “Onze toekomst oogt mooi. Door onze promotie naar een wedstrijd van eerste categorie tekenen momenteel al zeven UCI-ploegen present.”

“De grote vernieuwing bestaat erin dat we niet langer in Nieuwpoort maar in Eernegem starten, iets dichter bij huis dus. De rensters trekken van daaruit meteen naar het plaatselijke circuit. Er zijn negen lokale ronden, waardoor ze dus tien keer over alle hellingen en kasseistroken zullen trekken. Door deze nieuwe aanpak zal het spektakelgehalte voor het publiek nog iets hoger liggen”, stipt Karen aan.

Op niveau van Omloop

En de wedstrijd, die plaatsvindt op zondag 10 maart, krijgt nog meer uitstraling. “Vorig jaar waren we nog een koers van tweede categorie. Intussen staan we op het niveau van de Omloop Het Nieuwsblad. En dat merken we aan de belangstelling. Er bieden zich teams uit Italië, Spanje, Nederland, Luxenburg, Duitsland en Denemarken aan. De inschrijvingen lopen nog tot 31 januari, maar we zijn nu al zeker van een mooi deelnemersveld.”

De belangstelling voor onze koers groeit

“De aankomst ligt weer in het centrum van Ichtegem, ter hoogte van de GB. Daar zullen we een livestream hebben zodat het publiek de hele wedstrijd kan volgen. Aan het plaatselijke traject sleutelen we niet. Het is en blijft een mooi en pittig parcours. De rensters waren na afloop van onze eerste editie bijzonder positief.”

In Eernegem zullen de rensters voorgesteld worden aan het publiek. “We willen er alles aan doen om het vrouwenwielrennen te promoten en Ichtegem blijvend op de wielerkaart te zetten.”

We beschikken over een sterk bestuur en moeten erin slagen om onze koers een mooie toekomst te bezorgen

Karen werd twee jaar geleden gevraagd om koersdirecteur te worden van de vrouwenwedstrijd. “Ik ben steevast geïnteresseerd geweest in wielrennen. Mijn grootvader is altijd een fan geweest. Ook mijn moeder heeft belangstelling voor de wielersport. Zelf heb ik nooit gekoerst, omdat mijn ouders het niet meteen een meisjessport vonden. Toen ik als student aan Vives maatschappelijke veiligheid studeerde, kwam ik in contact met de 3-Daagse van West-Vlaanderen. Na mijn eerste editie als medewerker kreeg ik van Ichtegem Sportief de vraag om blijvend deel uit te maken van het bestuur. Toen ik koersdirecteur kon worden, heb ik toegehapt. Als vrouw en op zo’n jonge leeftijd was dit een unieke kans. De stress tijdens onze wedstrijd valt overigens goed mee.”

Sterk bestuur

“We beschikken over een sterk bestuur”, vervolgt Karen. “De voorbereiding neemt vele maanden in beslag. Rik Goethals is al sinds juli bezig met onder meer het traject. Vanaf oktober worden de ploegen gecontacteerd. En Peter Brackez is altijd in de weer met het aantrekken van sponsors. Met onze groep moeten we erin slagen om onze koers een mooie toekomst te bezorgen”, is Karen Sanders overtuigd. (MVH)

Meer info over de vrouwenwedstrijd in Ichtegem op zondag 10 maart is te vinden op www.ichtegem-sportief.be