Herfstcriterium Oostrozebeke met Yves Lampaert

© VDB
Redactie KW

De feesten rond Oktoberkermis komen er zo aan. Voor de Oostrozebekenaren is dit een lang weekend feesten vooraleer de kille herfst in te duiken. Wie oktoberfeesten zegt, denkt meteen aan het afsluitend herfstcriterium voor elite en de daarop volgende paardenwedrennen op de vlasweiden van de gebroeders Vanyzere, beiden op maandag 8 oktober.

Wij blikken even vooruit op de het komend herfstcriterium want er is nieuws in de maak, vooral wat betreft het parcours en de vernieuwde organisatie. De vernieuwing heeft wellicht ook alles te maken met een bestuursverjonging. Voortrekkers Stefaan Lammertijn en Francky Lambrecht sturen aan op de nodige vernieuwing.

“Voor de start van de wedstrijd stellen we de deelnemende renners aan het publiek voor”

De 74ste editie van het jaarlijkse natourcriterium in Oostrozebeke wordt er voor de vele bezoekers eentje om even aan te wennen. In het verleden speelde start en aankomst zich af in de Hoogstraat, ter hoogte van het populaire café Vrij Polen. Die situatie lijkt volledig afgedaan want het vernieuwde bestuur gooit het over een andere boeg en kiest voor een andere aanpak. Geen feest meer op het marktplein want daar ging na het eetfestijn geen kat meer naartoe. Het gehele gebeuren verplaatst zich nu naar de weide, pal voor het bedrijf Oroplastic waar een ruime feesttent wordt neer geprikt en waar ook de aankomst en finish liggen.

Francky Lambrecht en Stefaan Lammertijn (tweede en derde van links) brengen een nieuwe wind in de organisatie van het Herfstcriterium voor profrenners in Oostrozebeke. (Foto CLY)
Francky Lambrecht en Stefaan Lammertijn (tweede en derde van links) brengen een nieuwe wind in de organisatie van het Herfstcriterium voor profrenners in Oostrozebeke. (Foto CLY)

“Wij hebben er voor gekozen om een eigen tent op te zetten en om voor de start van de wedstrijd de deelnemende renners aan het publiek voor te stellen, iets wat vroeger nooit gebeurde”, legt Stefaan Lammertijn uit. “Wij hopen hiermee heel veel volk naar onze tent te lokken. De feesttent op het einde van de Hoogstraat wordt met andere woorden het kloppend hart van het herfstcriterium. ‘s Middags willen we er ook een VIP buffet aanbieden tegen 25 euro per persoon en iedereen is welkom. Er kan hiervoor ingeschreven worden via herfstcriterium@gmail.com.”

Al zeker met Lampaert

“Wij hopen door de verhuis meer uit dit evenement te halen en er een echt wielerfeest van te maken in onze feesttent”, legt Stefaan Lammertijn de reden achter de drastische verhuizing uit.

Bij een vorige editie hadden de organisatoren het bijzonder lastig om voldoende profrenners aan de start te krijgen. Is er nu beterschap in zicht?

“Belgisch kampioen en Ingelmunsternaar Yves Lampaert heeft al toegezegd. Dit betekent dat we massa’s supporters van Yves in Oostrozebeke verwachten”

“Een paar namen kunnen we nu al met zekerheid verklappen. Zo heeft Belgisch kampioen en Ingelmunsternaar Yves Lampaert al toegezegd. Dit betekent dat we massa’s supporters van Yves in Oostrozebeke verwachten. Ook Timothy Dupont is een zekerheid. Om nog meer namen te noemen, is het nu nog wat te vroeg. We mikken op maximaal 40 profrenners, een tiental elite zonder contract en beloften. Wij zorgen voor een heel goed speaker in de feesttent en met Nico Demuyter moet dat zeker lukken. Na het buffet en de voorstelling blijft de feesttent helemaal open zodat de aanwezigen in de feesttent gemakkelijk de wedstrijd kunnen volgen. Na de wedstrijd kunnen de supporters nog nagenieten van de komst van de renners bij de prijsuitreiking”, besluit Francky Lambrecht.

Tegenwijzerzin

Verklappen we ten slotte nog dat de rijrichting van de renners dit keer in tegenwijzerzin verloopt met start in de Hoogstraat, gevolgd door de Nieuwstraat, Stationstraat, Hoogstraat. Afspraak op maandag 8 oktober om 14.30uur met aankomst omstreeks 17uur ter hoogte van de feesttent.