Gianni Vermeersch: “Ik had nood aan een nieuwe wind”

Gianni Vermeersch, Wout Van Aert en Toon Aerts op het podium op de cyclocross in Ardooie. (Foto David Stockman) © BELGA
Redactie KW

Na twee seizoenen vol kommer en kwel staat Gianni Vermeersch er weer helemaal. De 25-jarige Klerkenaar nam een nieuwe trainer onder de arm, liet de crossen in Amerika links liggen en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. “Ik had nood aan nieuwe lucht”, aldus de prof van Steylaerts-777.

“Net zoals de voorbije seizoenen kende ik deze zomer een prima voorbereiding”, blikt Gianni Vermeersch, die op 19 november zijn 26ste verjaardag mag vieren, terug. “Al heb ik wel iets meer doordacht gekoerst. Ik moet er immers pas staan tegen de winter. De voorbije jaren ging ik er iedere koers vol voor, nu hield ik me dus af en toe eens koest. (lacht) Blijkbaar een goede keuze, want ik heb meer wedstrijden gewonnen dan andere jaren.”

“Zo won ik een rit in de Triptyque Ardennais en twee etappes in de Ronde van Luik. Moest het deze winter opnieuw tegenvallen, dan kan ik misschien eens nadenken over een carrière op de weg, maar dat is nu niet aan de orde. Ik heb de voorbije weken bewezen dat ik mijn plaatsje in het veldrijden waard ben.”

Nieuwe trainer

“Of ik verwacht had om zo goed te starten? Gehoopt wel, maar niet verwacht. Het seizoen begon al niet zo goed met mijn zware val in Geraardsbergen, maar gelukkig ben ik daar vlot van hersteld en strijd ik de laatste weken bijna iedere keer mee voor het podium. Het gaat zelfs beter dan verwacht. Ik dacht dat ik enkele weken zou nodig hebben om naar mijn beste vorm toe te groeien, maar ik zit al meteen op een hoog niveau”, aldus de Klerkenaar, die sinds de zomer traint onder de vleugels van Marc Hemeryck.

“Ik hoop deze lijn door te kunnen trekken. Voor de start van het seizoen mikte ik op de top vijf, maar nu richt ik mijn pijlen op het podium”

“Ik werkte al van bij de juniores samen met Joris Verreydt, maar ik had nood aan een nieuwe wind. Ik boekte de laatste twee jaar geen progressie meer. Ik hoorde veel positieve geluiden over Marc en daarom werk ik nu met hem samen. Vroeger stond ik er vaak alleen voor op training, maar nu is Marc bijna iedere keer aanwezig. Hij stuwt me vooruit en stuurt me bij waar nodig. Ik was de voorbije jaren iets te veel wegrenner geworden en miste wat explosiviteit. Door nu meer op interval te trainen, is het al veel verbeterd. Bovendien was het ook een goede keuze om niet naar Amerika te gaan om te crossen. Ik verteer de jetlag immers heel slecht. Door hier te blijven voel ik me nu veel frisser.”

Mikken op podium

“Mijn ambitie? Ik hoop deze lijn door te kunnen trekken. Voor de start van het seizoen mikte ik op de top vijf, maar nu richt ik mijn pijlen op het podium. Ik denk zelfs dat ik nu al meer top tien gereden heb dan heel vorig seizoen samen.”

“Mijn focus ligt vooral op de wedstrijden van de Superprestige. En de kampioenschappen uiteraard. Binnen twee weken is het EK. Ik hoop alvast geselecteerd te zijn en dan met een goede prestatie uit te kunnen pakken”, besluit Gianni Vermeersch. (SM)