Gezocht: de gele trui van Georges Vandenberge

© Patrick Demarest
Redactie KW

Tijdens het kermisweekend van Dudzele, tussen 2 en 7 augustus, zal het polderdorp volledig geel kleuren. Een van Dudzeelse bekendste inwoners wordt dan immers herdacht in een exclusieve tentoonstelling. Georges Berghtje Vandenberge droeg in 1968, exact 50 jaar geleden dus, tijdens de Ronde van Frankrijk gedurende elf opeenvolgende dagen de gele trui.

Het was de Tour die Herman Van Springel in de laatste tijdrit nog verloor van Jan Janssen. Ter ere van die verjaardag organiseert de voor Georges opgerichte supportersclub Hoop Der Renners, nu wielerclub en 60 jaar actief samen met de Berghtjes vrienden, een expo over de exploten van Georges Vandenberghe. Op dinsdag 7 augustus wordt alles afgesloten met de een wielerwedstrijd voor dames elite, die om 18 uur van start zal gaan.

Geen veelwinnaar

Een veelwinnaar zou Georges nooit worden. Hij koos ervoor de sprint aan te trekken voor zijn kopman. Toch behaalde hij enkele mooie overwinningen, zoals een rit in de Tour van 1966 en een etappe in de Giro van 1967. Sterk waren ook de vier ritoverwinningen in de Ronde van Portugal in 1964. Maar de prestatie die hem onvergetelijk hebben gemaakt, was de zevende rit in de Tour van 1968. Georges schoof mee in een ontsnapping en pakte de gele trui. Hij zou hem elf dagen behouden. Uiteindelijk werd hij nog 18de in het eindklassement van de Tour. Die editie werd echter ontsierd toen Georges ten val kwam in de 19de etappe, maar op geen hulp mocht rekenen van iemand van de Belgische ploeg. Hij won dat jaar wel het klassement van de vliegende spurten.

Gezocht: de gele trui van Georges Vandenberge

Georges was een allrounder die het best tot zijn recht kwam in de diverse rondes

Georges was een allrounder die het best tot zijn recht kwam in de diverse rondes. Toch was het ooit bijna raak in de Ronde van Vlaanderen. In 1966 stond hij als derde zelfs op het podium. Een jaar later werd hij vierde zowel in Parijs-Roubaix en in Luik-Bastenaken-Luik. In 1972 hing hij de fiets aan de haak en baatte hij vervolgens succesvol een carwash uit. Helaas overleed hij amper negen jaar later heel plotseling. Georges werd begraven in Dudzele, in aanwezigheid van tal van ploegmakkers zoals Eddy Merckx.

Georges was te goed

“Dit willen we natuurlijk niet ongemerkt laten passeren”, vertelt Pascal Monbalieu, een van de organisatoren van de expo. “Daarom gaan we de Zaal De Polder en het hele dorp geel laten kleuren om Georges een treffend eerbetoon te brengen. We zijn ook nog op zoek naar allerlei attributen van Georges. Iedereen die beeldmateriaal, krantenartikels of eender wat nog in zijn schuif liggen heeft, kan bij ons terecht. Wij zullen deze met de nodige zorg behandelen en uitstallen.”

“We zijn nog op zoek naar attributen van Georges. Iedereen die beeldmateriaal, krantenartikels of eender wat in zijn schuif heeft liggen, kan bij ons terecht”

“De gele trui van Georges is een ander paar mouwen. Niemand blijkt die nog te hebben. Georges was in feite veel te goed voor deze wereld en gaf alles weg. Van zijn elf gele truien is er geen spoor meer terug te vinden. Daarom ook deze warme oproep om toch tenminste één exemplaar terug te vinden. Wie dus nog materiaal heeft liggen, kan contact met ons opnemen via een mailtje naar pascal@monbaliu.be of 0477-560712. (Geert Demuynck)