Geraint Thomas werd door de schuld van Wim Vansevenant geen rodelantaarndrager

06/07/18 om 08:00 - Bijgewerkt op 05/07/18 om 16:18

Wie wint de 105de Ronde van Frankrijk? pakt Chris Froome zijn vijfde? kunnen Nibali, Quintana, Porte en Bardet hem de baas? Of verrast een outsider? Wie het ook wordt, de eindwinnaar zal sowieso een link met onze provincie hebben. Wij zochten en vonden er 71 bij 19 kanshebbers. Nummer 13: Geraint Thomas.

Geraint Thomas werd door de schuld van Wim Vansevenant geen rodelantaarndrager

In maart 2003 won de 16-jarige Geraint Thomas in helse omstandigheden Kuurne-Brussel-Kuurne voor juniores. (Foto Bart) © Bart Vandenbroucke/VDB bart Vandenbroucke/vdb bart Vandenbroucke/vdb

Wist u dat ...

... Thomas als junior Kuurne-Brussel-Kuurne won? Roy Sentjens won 2 maart 2003 in helse weersomstandigheden bij de profs, Thomas deed het als 16-jarige bij de juniores. Hij kon nipt de massaspurt ontlopen en won voor de Fransman Jérémy Beyaert en Bart Veyt. Sven Françoys uit Wingene werd zesde, Maxime Vantomme achtste en Stijn Neirynck tiende. Thomas koerste als junior geregeld in West-Vlaanderen. Zo werd hij onder meer zevende in Beernem, waar Sijselenaar Jonas Reybrouck won.

... Thomas na Paris-Roubaix 2004 voor juniores op het podium door een West-Vlaming werd geflankeerd? Toon Declercq uit Kachtem had de eer om het mee te maken. Ian Stannard werd tweede, Simon Spilak vierde. Op anderhalve minuut finishte Vantomme als vijfde. Pieter Vanspeybrouck, twee keer afgeremd door bandbreuk, werd 17de. Twee weken eerder was Thomas op West-Vlaamse bodem twee keer op de dichtste ereplaats gestrand: na Stannard in Koekelare en na Philippe Pratte in Zedelgem, waar Ruiseledenaar Pieter-Jan Vandewalle derde werd en Timothy Dupont even in de aanval reed met Thomas' ploegmaat Ian Mozley.

... Thomas als 19-jarige eerstejaarsbelofte zijn eerste profkoers in West-Vlaanderen reed? Hij mocht toen als stagiair bij Saunier Duval aan de slag en reed het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp. Hij werd 19de.

... Thomas in de Tour van 2007 de strijd om de rode lantaarn van Wim Vansevenant verloor? De 21-jarige Thomas werd 139ste en voorlaatste, op 3u46'51" van Alberto Contador. De Eernegemnaar deed echter nog zes minuten en drie seconden beter.

... Thomas twee jaar ploegmaat van Serge Pauwels was? In 2010 en 2011 bij Team Sky. In 2010 reden ze zelfs samen de Tour, in dienst van Bradley Wiggins. "Geraint is een relaxte kerel die heel goed weet waarmee hij bezig is", aldus Pauwels.

... Thomas de enige klassementsrenner in deze Tour is die al een voorjaarsklassieker in West-Vlaanderen won? In 2015 zette hij immers op knappe wijze de E3 Harelbeke naar zijn hand. Het was niet zijn enige uitschieter bij ons: tweede in Dwars door Vlaanderen 2011 (na Nick Nuyens), vierde in E3 Harelbeke 2013, derde in E3 Harelbeke 2014 en derde in Gent-Wevelgem 2015.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!