Gent-Wevelgem eert Nieuw-Zeelandse soldaten uit WOI

10/11/17 om 10:50 - Bijgewerkt om 10:48

Donderdagavond is in Bissegem de 80ste editie van Gent-Wevelgem voorgesteld.

Gent-Wevelgem eert Nieuw-Zeelandse soldaten uit WOI

© LAC Naomi James

Aan het parcours dat de renners op 25 maart 2018 voor de wielen geschoven krijgen verandert niet veel. De laatste 160 kilometer blijven nagenoeg ongewijzigd. Het peloton doet opnieuw de Moeren aan en maakt via de Catsberg in Frankrijk een ommetje naar het Heuvelland. Net zoals vorig jaar maken de Plugstreets, enkele half verharde stroken in de buurt van Ploegsteert, weer deel uit van het parcours. "In 2017 hebben die stroken sportief gebracht wat we hoopten. Na de eerste beklimming van de Kemmelberg is de wedstrijd niet meer stil gevallen", vertelde parcoursbouwer Hans De Clercq.

Nieuw is wel dat volgend jaar ook de dames Elite en de beloften over die befaamde Plugstreets worden gestuurd. Ann-Sophie Duyck en Lieselot Decroix hebben de stroken verkend en goed bevonden.

Nieuw-Zeelandse 'fietssoldaten'

Gent-Wevelgem draagt niet toevallig de subtitel 'In Flanders Fields'. De organisatoren willen de herinnering aan de Groote Oorlog levendig houden. In 2018 wordt de rol van het New Zealand Cyclist Corps, een eenheid die per fiets opereerde, belicht. 708 soldaten maakten over de jaren heen deel uit van dit korps en 59 van hen sneuvelden. De Nieuw-Zeelanders verdedigden onder meer de strategisch belangrijke Kemmelberg. Zeven soldaten stierven op de scherprechter van de voorjaarsklassieker. Om de gebeurtenissen van toen in herinnering te brengen, nam de Nieuw-Zeelandse ambassade in Frankrijk contact op met de organisatoren van Gent-Wevelgem. Die besloten de offers van het Nieuw-Zeelandse korps te eren door de creatie van een speciale trofee.

Onlangs werd tijdens een ingetogen ceremonie een kassei uit het wegdek van de Kemmelberg gehaald. Die steen werd gemonteerd op een stuk hout dat afkomstig is uit een schuilplaats. De steen werd gezegend door een afvaardiging van de Maori. Diezelfde afstammelingen van de oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland waren gisteren ook van de partij toen de trofee werd overhandigd aan de renners Sam Bewley (Orica-Scott) en Jack Bauer (Quick-Step Floors). De 'kiwi's' nemen het kunstwerk nu mee naar hun thuisland, waar het voortaan als wisseltrofee zal fungeren.

(GO)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!