Geen Harm Vanhoucke in Ronde van Italië voor beloften

Harm Vanhoucke. (Foto KDS)
Redactie KW

Op 1 juli maakt Harm Vanhoucke (20) de overstap naar de profs van Lotto-Soudal. Komende week zou de Aalbekenaar normaal gezien deelnemen aan de Baby Giro, de Ronde van Italië voor beloften, maar om medische redenen wordt er geopteerd om hem nog wat extra rust te gunnen. We laten even zijn trainer Ward Vande Capelle aan het woord.

“Harm kampte de laatste tijd met bepaalde tekorten in zijn bloed en moest daarvoor wat rust nemen. Intussen is hij aan de beterhand. Hij voelt zich goed op training en zou dus in principe in staat zijn om te koersen, maar in samenspraak met de dokter en de ploeg is er besloten om nog te wachten om opnieuw in competitie te komen. Kwestie van niets te willen overhaasten en te focussen op de langere termijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij dit jaar nog weer een hoog niveau zal halen. Waarschijnlijk deze zomer, maar wanneer hij weer in competitie komt, wordt later beslist.”

“Harms sterkste kant is uiteraard zijn klimcapaciteit, vooral in het langere klimwerk. Hij is ook op zijn best in meerdaagse en langere wedstrijden. Explosiviteit heeft hij iets minder, zo kan het wel even duren voordat hij zijn ritme vindt wanneer er al beneden aan de berg ‘gesleurd’ wordt, maar daar wordt aan gewerkt. Ook zijn tijdritcapaciteit is nog een werkpunt, al stond hij op het BK tijdrijden in Vresse-sur-Semois wel mooi op het podium als derde. Dit was wel op een klimparcours, dus dat speelde in zijn voordeel. Op voorhand hadden we ook een plan opgesteld met welke wattages hij waar zou trappen, om maar te illustreren dat we alles zo goed mogelijk voorbereiden.”

“We geven hem bij Lotto Cycling Project – een trainingsproject van de Nationale Loterij en Energylab, waarvoor ik werk – vooral de raad om kalm te blijven en te vertrouwen op de ploeg en de coaches. Wanneer een renner naar de profs gaat, kan hij soms de indruk krijgen dat de druk hoog ligt, maar we willen ze juist de tijd geven om zich in alle rust verder te ontwikkelen. Daarom ook dat we Harm nu niet overhaast aan de start willen krijgen.” (RRK)