Geen BK veldrijden voor Eva Vermeersch

Eva Vermeersch. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Zoek morgen niet naar Eva Vermeersch op het Belgisch kampioenschap in Kruibeke. De Zonnebeekse heeft wijselijk besloten om te passen voor de nationale titelstrijd. Midden in examenperiode blijft er maar weinig tijd over om te trainen, laat staan om op topniveau te presteren. Bovendien kreeg de 18-jarige veldrijdster begin december ook met een aantal vervelende ziektes af te rekenen. Sowieso was het dus moeilijk geweest om er een mooi resultaat neer te zetten.

Eva Vermeersch wist voordien al dat het geen gemakkelijk seizoen zou worden. Voor het eerst zou ze haar hobby moeten combineren met hogere studies voor kleuterleidster aan Vives Kortrijk. Dat zorgt natuurlijk voor extra druk: stages, voorbereidingen, lessen en nu uiteraard de examens. Maar de veldrijdster uit Zonnebeke kende wel een uitstekende voorbereiding en dat vertaalde zich in twee sterke openingsmaanden. Ook haar vader Bart zag dat het goed was. “Haar begin was eigenlijk fantastisch”, opent Bart Vermeersch. “Sla er haar uitslagen maar eens op na. Negende in Steenhuffel, elfde in Wiekevorst, vijfde in Roeselare en vierde in Tielt op een zwaar parcours. Goed voor de tweede plaats op het PK. Na Anja Nobus, toch een ervaren vrouw in het circuit en een ex-prof. Daarnaast won ze ook twee strandraces op de korte afstand. Straffe prestaties vind ik. Zeker als je bedenkt dat ze pas 18 jaar is geworden en daarmee één van de jongsten van het pak is.”

Je mag dat niet onderschatten. Zo’n eerste jaar aan de hogeschool is het altijd wat zoeken naar een goed evenwicht

Dankzij haar stevige zomerbasis dus. Jammer genoeg kon ze die goede lijn niet aanhouden. Haar studies zaten daar voor iets tussen, maar vooral ziektes in het begin van december zorgden voor een dipje in haar conditie. “Je mag dat niet onderschatten. Zo’n eerste jaar aan de hogeschool is het altijd wat zoeken naar een goed evenwicht. De studies komen op de eerste plaats en de trainingen moeten daarnaar worden aangepast”, verklaart haar vader. “En soms heb je gewoon een zware dag achter de rug en heeft het ook geen zin om nog op de fiets te kruipen. En haar ziekte heeft er natuurlijk ook geen goed aangedaan. Eerst kreeg ze af te rekenen met een verkoudheid en bijna meteen erna met buikgriep. En nu ze weer gezond is, staan de examens al voor de deur. Veel mogen we dus niet meer van haar verwachten dit seizoen.”

Passen voor BK

En dat betekent dus ook geen BK voor de 18-jarige rensters van het Team Atom 6 Bikestore. Afgelopen zaterdag ging ze nog van start in de veldrit van Gullegem, maar daarna dook ze onmiddellijk in haar schoolboeken. “Eva moet vandaag haar eerste examen afleggen en het lijkt ons dan ook niet opportuun om morgen naar Kruibeke af te zakken. Zeker gezien haar verstoorde voorbereiding. De kans is trouwens groot dat ze ook voor de Kasteelcross in Zonnebeke zal passen. Dat zou wel een beetje pijn doen. Het gaat om haar thuiswedstrijd en ze rijdt er altijd goed. Maar ik denk niet dat ze er nu veel plezier aan zal beleven. Normaal volgt ze vrij strak de trainingsschema’s van Marc Hemeryck, maar de komende weken zal ze vooral fietsen ter ontspanning.”

De kans is groot dat ze ook voor de Kasteelcross in Zonnebeke zal passen. Dat zou wel een beetje pijn doen.

Waar Eva dan wel nog aan de start zal verschijnen, is voorlopig nog wat afwachten. “Dat zullen we nog eens moeten bekijken. De Duo Race in Bredene op 10 februari zou ze graag nog rijden, samen met haar broer Arne. De voorbije twee jaar werden ze telkens vierde, maar ze zouden toch graag eens op het podium staan. En waarschijnlijk zal de riem er daarna even helemaal af gaan. Dan kunnen we ook eens rustig kijken hoe we de zomer zullen aanpakken, in samenspraak met haar trainer Marc. Maar eerst de examens doorkomen, dat is nu het belangrijkste.” (BVS)