Frederik Devolder blijft oppermachtig bij masters in beachraces

Frederik Devolder. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Het is winter en dan vind je Frederik Devolder wekelijks aan de start van de beachraces. De master staat meer dan zijn mannetje tussen de ‘grote’ jongens en finisht, met uitzondering van het EK, telkens als eerste in zijn categorie. “Ik zou graag voor de derde keer het BK winnen, maar we weten nog altijd niet waar het zal zijn…”, aldus de renner van vind! Cycling Project.

“Ik ben heel tevreden met de eerste beachraces. Ik zat overal dicht bij de betere renners en finishte meestal rond de top tien, telkens als eerste master”, opent de 42-jarige Frederik Devolder. “Alleen het Europees kampioenschap in het Nederlandse Scheveningen was iets minder. Ik zat in de tang van mijn drie Nederlandse metgezellen en moest tevreden zijn met de vierde stek. Spijtig, want ik had graag op het podium gestaan, maar het niveau lag er hoog. Als je weet dat ex-prof Erik Dekker er won… Het was de zwaarste wedstrijd van het seizoen. Bovendien reden de masters er een aparte wedstrijd. Eerlijk, maar het was wel anders koersen.”

Hopelijk komt er snel duidelijkheid over het BK

De Gitsenaar werd daarnaast al achtste in Bredene, twaalfde in Berck-sur-Mer, 13de in De Panne, 16de in Koksijde en vorig weekend negende in Dunkerque. “Het was gevaarlijk in Dunkerque, want het parcours lag vol sneeuw en ijs. Op het strand viel het allemaal goed mee, maar op de smalle wegeltjes en bospaadjes was het opletten geblazen. Er reed een groepje van zes weg en ik zat met vier anderen heel de wedstrijd op 200 meter van hen. Uiteindelijk finishte ik als negende en eerste master. Een mooi resultaat, zeker met de beperkte trainingen. Als zelfstandig metser werk ik immers 12 uur per dag, waardoor veel trainen niet altijd evident is. Ik moet zeggen dat het begint door te wegen… Zeker omdat de races altijd ‘s morgens zijn, waardoor je in het weekend ook nooit kan uitslapen.”

De master van vind! Cycling Project blijft echter gemotiveerd. “Ik hoop in alle Belgische strandraces en die paar buitenlandse wedstrijden die ik rijd rond de top tien te eindigen. Dichter wordt moeilijk als je ziet wie er soms allemaal meedoet. In bepaalde races staan heel wat profrenners aan de start. Maar dat is geen probleem. Het is zelfs eens tof om met die mannen te koersen. Maar het doel van mijn seizoen is het BK. Na mijn twee vorige titels hoop ik ook een derde keer te kunnen winnen, maar we weten nog altijd niet waar het zal zijn. Dan is het moeilijk om mij erop voor te bereiden en eventueel een dagje verlof in te plannen om fris aan de start te komen”, besluit Frederik Devolder, die zijn ploeg wil bedanken voor alle steun. (SM)