Freddy Vangeluwe, de regionale coureur die wereldkampioen had kunnen worden

08/06/18 om 08:00 - Bijgewerkt op 07/06/18 om 10:50

Freddy Vangeluwe was eind de jaren 50 en in eerste helft van de jaren 60 van de vorige eeuw een steengoede liefhebber, die enkel wat explosiviteit ontbeerde om helemaal in het blikveld te komen van de beroepscategorie. Toen baseerde men zich meer op het zegecijfer dan op de intrinsieke kwaliteiten.

"Ik was aangewezen op de rol van smaakmaker met een blitzstart", voegt Freddy daaraan toe. "Wie niet mee was, was gezien. Dat besefte ook wijlen Georges Van den Berghe, die erover waakte dat hij zijn wagonnetje bij mijn locomotief kon aanhaken. Ooit heb ik één massaspurt gewonnen door in Izegem van héél ver te beginnen en geen van de 100 concurrenten nog te laten passeren. Vele tientallen andere keren moest ik tevreden zijn met dichte ereplaatsen die niet genoeg doorwogen om prof te worden. Ik won niet vaak, maar wanneer ik het deed, was het er boenk op: de Vijfdagenprijs in Gistel en tweemaal een trofeezege in de Paasprijs in eigen E...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!