Fenna Vanhoutte ziet weer licht aan einde van tunnel

Fenna Vanhoutte © Foto Coghe
Redactie KW

Met de Lotto Belgium Tour heeft Fenna Vanhoutte haar eerste rittenwedstrijd van het seizoen tot een goed einde gebracht. Een paar dagen voordien kon ze ook haar eerste overwinning van 2018 binnen halen door zich in Hulste tot provinciaal kampioene te kronen. Op die manier komt er toch nog wat kleur in het (korte) seizoen van de 21-jarige wielrenster.

Fenna Vanhoutte heeft enkele moeilijke jaren achter de rug. Bij de jeugd was ze het gewoon om geregeld haar zege mee te pikken en behaalde ze een rits ereplaatsen. Ze kroonde zich als juniore ook tot eindlaureate van Westsprint en werd geselecteerd voor het Europees ((iende) én wereldkampioenschap. Er werd de West-Vlaamse een mooie toekomst voorspeld, maar bij de dames elite is haar talent er nog maar zelden uit gekomen. “Ik heb inderdaad nog niet zo heel veel plezier beleefd sinds mijn overgang. Het is sowieso al een grote stap na de juniores en dan kreeg ik ook nog eens met de ene tegenslag na de andere af te rekenen. 2016 ging door klierkoorts grotendeels de mist, in 2017 was ik een tijdje uit competitie door blessures en ook dit voorjaar was het kommer en kwel…. Het duurde zelfs tot juni voor ik mijn eerste koers reed.”

Plezier was weg

“Neen, het was zeker geen gemakkelijke periode”, vervolgt de naar Wingene uitgeweken Diksmuidse. “Ik heb het dan ook heel moeilijk gehad en het plezier in het fietsen was op een gegeven moment echt weg. Als je van het één in het ander sukkelt, als je merkt dat al je harde werk voor niets is geweest… dan gaat een mens al eens nadenken. Gelukkig heb ik veel steun gekregen van mijn ouders, mijn opa Roland en mijn oma Aline. Samen met de mensen die mij op de terugweg begeleidden, ben ik er telkens bovenop gekomen. Ik weet waar ik naartoe wil en heb nog nooit zo van het koersen genoten als nu. Ik wil nu eerst en vooral eens een volledig seizoen kunnen afwerken, want dat heb je nodig om sterker te worden. Hopelijk ben ik daarna vertrokken om er een mooie carrière van te maken. Ik ben nog jong en ga er hard voor werken. De resultaten zullen dan vanzelf wel volgen”, klinkt de 21-jarige wielrenster vastbesloten.

“Er is nog niets beslist, maar ik hoop bij Lotto-Soudal te kunnen blijven”

Met haar overwinning in Hulste op 1 september toonde Fenna dat ze het winnen nog niet verleerd is. Het was al een hele poos geleden dat ze nog eens de zege kon behalen. De laatste dateerde al van juni vorig jaar en voor de voorlaatste moeten we zelfs terug naar haar juniorenperiode. “En of het deugd deed”, knikt de renster van Lotto-Soudal Ladies. “Ik had het ook niet verwacht, want ik kom echt van heel ver terug en elke wedstrijd die ik rijd, probeer ik te gebruiken om weer op mijn oude niveau te komen. Maar winnen is natuurlijk mooi meegenomen. Ik zat samen met mijn ploeggenote Julie Van De Velde in de kopgroep en zij wou in het slot voor mij werken. Leuk dat ik het dan kan afmaken.”

Werken voor Lotte

Vervolgens ging het richting de Lotto Belgium Tour, waar Fenna in dienst van Lotte Kopecky moest rijden. “Logisch ook. Lotte is één van de beste rensters van België en ik heb nog wel wat werk aan de winkel. Vooral op de slotdag was het werken geblazen. Ik moest in het begin van de etappe zoveel mogelijk ontsnappingen onschadelijk maken, zodat de rest van de ploeg zich kon sparen. Dat is vrij goed gelukt, alleen jammer dat we in het slot toch nog de leiderstrui verliezen…. Maar mijn prestatie stemt me wel hoopvol voor de rest van het seizoen en zeker voor volgend jaar! Er is nog niks beslist, maar ik hoop bij de ploeg te kunnen blijven. Ik rijd al voor Lotto sinds de nieuwelingen en wil ook bij de elites tonen wat ik echt kan.” (BVS)