Ex-prof Kevin Claeys mecanicien bij Roompot-Charles

D
Redactie KW

Voormalig profwielrenner Kevin Claeys (30) werkt dit seizoen als mecanicien bij Roompot-Charles. De Houthulstenaar stapte dus mee over van Veranda’s Willems-Crelan naar de Nederlandse procontinentale formatie. “Ik ken het wereldje en heb met 90 procent van de renners zelf nog gekoerst”, aldus Claeys

Voor Kevin Claeys is de terugkeer in het wielerpeloton extra speciaal. Ruim twee jaar geleden moest hij zijn sport immers noodgedwongen vaarwel zeggen. “Ik kreeg in februari en maart 2016 last van hartritmestoornissen. Er kwam nooit een definitief besluit over de oorzaak, maar de cardiologen zeiden toch dat ik best zou stoppen. Het was echt een klap in mijn gezicht.” Zijn afscheid in augustus 2016 heeft Claeys dus niet bewust beleefd. “Ik wist zelfs niet dat het mijn laatste koers zou zijn. Ik heb er heel veel van afgezien, daarover moet ik niet rond de pot draaien. Nu kan ik het wel plaatsen, maar ik blijf toch met veel vragen zitten. Ik miste de koers ook enorm.”

Bike Shop

Na een wielercarrière is het nooit evident om de weg te vinden in het gewone leven. Sinds vier jaar heeft de ex-renner van onder andere Landbouwkrediet zijn zaakjes alleszins wel op orde. Bij Kevin’s Bike Shop in Houthulst kan iedereen voor alle mogelijke fietsbenodigdheden en herstellingen terecht. “Ik heb een jaar een gewone job gehad, maar dat was niks voor mij. Uit de koers ben ik een heel andere manier van leven gewend. Het was dus altijd wel een ambitie om in het wielermilieu actief te blijven.”

Het is de bedoeling om mijn fietswinkel zo weinig mogelijk te moeten sluiten. Ik heb 150 koersdagen, maar de klanten zullen het niet voelen

Ex-prof Kevin Claeys mecanicien bij Roompot-Charles
© BELGA

Over de combinatie van zijn Bike Shop met zijn werk als mecanicien maakt Claeys zich geen zorgen. “Het is een kwestie van plannen. Het is de bedoeling om de winkel zo weinig mogelijk te moeten sluiten. Dit seizoen heb ik normaal 150 koersdagen, maar de klanten zullen het niet voelen.”

Mecanicien

Als ploegleider bij de junioren van Asfra Racing Team zat Kevin Claeys sowieso al terug in het peloton. Tijdens een tocht met de Sefa Stampers uit Beselare – voor één van de goede doelen van de Warmste Week – kreeg hij het voorstel om af en toe in te springen als mecanicien. “Ik heb onmiddellijk ja gezegd, nog voor ik een programma kende. In 2018 heb ik zo al ongeveer 60 dagen als mechanieker gedaan.”

Na het woelige einde van Veranda’s Willems stapte de Houthulstenaar mee over naar de fusieploeg Roompot-Charles. “Er is inderdaad wat rond te doen geweest, maar ik heb geen stress gehad. Ik wist dat ik sowieso ook bij andere ploegen terechtkon, dus panikeerde ik niet.”

Met 90 procent van de renners in onze ploeg heb ik zelf nog gekoerst. Dat is zeker wel een pluspunt

Door zijn eigen ervaring als renner kent Kevin Claeys het wielerwereldje als zijn broekzak. “Misschien is dat wel een voordeel dat ik de branche ken. Met 90 procent van de renners in onze ploeg heb ik zelf nog gekoerst. Dat is zeker wel een pluspunt. Ik weet ook wat ze kunnen en wat ze niet kunnen.” Met zijn ervaring en métier zou hij uiteraard ook bij een ploeg in de WorldTour aan de bak kunnen komen. “Dat kan, maar zoiets is toch anders dan voor een renner die bijvoorbeeld bepaalde koersen wil rijden. Ik verlang niet naar de Tour de France of de Ronde van Italië. Ik kan me ook voorstellen dat er bij die ploegen veel meer stress is.”

Moedertaal

Bij zijn huidige team voelt Claeys zich ook gewoon erg lekker in zijn vel. “Alles is goed georganiseerd. We kunnen ook onze moedertaal spelen, terwijl het bij grotere ploegen meestal in het Engels te doen is. Het is geestig werken op die manier. We kunnen babbelen, lachen, zeveren…”, besluit de mecanicien van Roompot-Charles.

(Adriaan Clynckemaillie)