Evert Vanneste wil presteren in de Omloop van de Grensstreek

Evert Vanneste stond een tijdje aan de kant na een valpartij. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Dinsdag wordt de 20ste editie van de interclub Omloop van de Grensstreek gereden. Na de start in Wervik volgt een lus van 112 km met daarin twee passages over de Monte- en Kemmelberg en één over de Rodeberg. Daarna volgen nog drie lokale ronden in Wervik zelf, goed voor 160 km. Wie al weken uitkijkt naar deze wedstrijd, is Evert Vanneste. De Geluwenaar leek klaar om een mooie prestatie te leveren, maar een val in Oostnieuwkerke zorgt toch voor enige twijfel.

Een valpartij komt altijd ongelegen, maar voor Evert Vanneste (26) was het toch serieus balen, die vijfde augustus in Oostnieuwkerke. De naar Geluwe uitgeweken Houthulstenaar zat goed in de wedstrijd, tot hij op enkele ronden van het einde los over kop ging. “Hoe het precies gebeurde, weet ik niet meer”, blikt Evert terug. “Ik vermoed dat ik in een bocht naar links met mijn rechtervoet mijn voorwiel heb aangetikt, waardoor alles blokkeerde. En plots lag ik tegen de grond. Vooral mijn schouder en heup waren geraakt. Spijtig, net nu ik anderhalve week verlof had. In plaats van veel te koersen, bleef ik vier dagen aan de zetel gekluisterd. Ondertussen gaat het wel al beter. De benen voelen in ieder geval goed aan, enkel bij het optrekken ondervind ik nog wat hinder. Ik bekijk het van dag tot dag, maar voor dinsdag moet het in orde komen.”

Een echte interclub

En er is een goede reden waarom de elite zonder contract zo uitkijkt naar de Omloop van de Grensstreek. Niet alleen omdat hij op amper een paar kilometer van de start en aankomst woont, ook het parcours spreekt hem enorm aan. “Het is tenminste nog eens een echte interclub in onze regio. Eerst een grote lus en dan nog een paar lokale rondjes. Zo waren er een pak meer toen ik nog belofte was. Bovendien zal de heuvelzone wel voor de nodige afscheiding zorgen. Op training laat ik de Kemmelberg meestal links liggen, maar ik kijk er wel naar uit om hem in koers eens naar boven te vlammen.”

“Ik kijk ernaar uit om de Kemmelberg eens in koers naar boven te vlammen”

“Echt jammer van die val, want ik had echt naar deze periode toegewerkt”, baalt de renner van het vind! Cycling Project. “Anderhalve maand geleden ben ik nog samen met mijn vriend en ploegmaat Ward Vander Meiren voor tien dagen in de buurt van de Mont Ventoux gaan trainen. Daar wou ik deze maand de vruchten van plukken, want ook de profkoers in Kortemark stond met stip genoteerd. Ik heb mijn plannen wat moeten omgooien, maar ook dat is koers. Mijn conditie kan niet verdwenen zijn, ik heb enkel een paar mooie wedstrijden moeten missen.”

Geslaagd seizoen

Ondanks deze kleine tegenslag kan Evert met een positief gevoel op het seizoen terugblikken. Al sinds februari is hij uitstekend op dreef en behaalde hij een pak mooie ereplaatsen. Net als in 2017 wist hij ook dit jaar zijn zege mee te pikken. In mei toonde hij zich de beste in de kermiskoers van Hooglede. “Voorlopig het hoogtepunt van mijn seizoen. Ik hoopte om daar in augustus nog één aan toe te voegen… Maar wat niet is, kan nog komen.” (BVS)