Ellen van Dijk rondt vlucht succesvol af in Dwars door Vlaanderen

28/03/18 om 15:32 - Bijgewerkt om 17:17

Ellen Van Dijk (Sunweb) heeft woensdag Dwars door Vlaanderen gewonnen.

Ellen van Dijk rondt vlucht succesvol af in Dwars door Vlaanderen

Ellen van Dijk kwam solo aan. © BELGA

De 31-jarige Nederlandse ontsnapte in de finale uit een kopgroep van acht en had aan de finish, na 117 kilometer van Tielt naar Waregem, 55 seconden voor op de eerste achtervolgsters. Amy Pieters en Floortje Mackaij, een teamgenote van Van Dijk, zorgden voor een volledig Nederlands podium. Ann-Sophie Duyck werd met een 27ste plaats beste Belgische.

De Spaanse Gloria Rodriguez Sanchez trok als eerste in de aanval. Ze kreeg wat later het gezelschap van de Oekraïense Tetiana Riabchenko en de Noorse Vita Heine. Nog voor de finale werd het trio weer gegrepen. Een compacte groep begon aan de beklimming van de Kluisberg, de eerste helling van de dag na 77 kilometer. Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk, Amy Pieters, Ashleigh Moolman-Pasio, Malgorzate Jasinska en Katarzyna Niewiadoma trokken met een kleine voorsprong naar de Knokteberg.

Solo succesvol afgerond

Floortje Mackaij voegde zich op de Holstraat bij de zeven leidsters. De grote groep volgde op amper 35 seconden. De voorsprong was tot 1 minuut opgelopen op de top van Nokereberg, de laatste helling van de dag op 9 kilometer van de dag. Met nog vijf kilometer voor de boeg zette Van Dijk alles op alles. Ze liet haar zeven medevluchtsters in de steek en ronde haar solo succesvol af.

Het is de zesde keer, op zeven edities, dat er een Nederlandse met de zege aan de haal gaat in Waregem. De Finse Lotta Lepistö plaatste zich vorig jaar als eerste niet-Nederlandse op de erelijst. Voor Van Dijk, in 2014 winnares van de Ronde van Vlaanderen, is het de tweede zege van het seizoen. Eind februari was ze in Tielt-Winge de beste in de Omloop van het Hageland.

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!