Eli Iserbyt is voor de tweede keer wereldkampioen veldrijden

04/02/18 om 12:01 - Bijgewerkt om 12:58

Eli Iserbyt heeft zondag in het Nederlandse Valkenburg de wereldtitel veroverd bij de beloften. De 20-jarige West-Vlaming reed solo over de meet en hield de Nederlander Joris Nieuwenhuis en de Fransman Yan Gras achter zich.

Eli Iserbyt is voor de tweede keer wereldkampioen veldrijden

Eli Iserbyt kwam solo aan. © Belga

Vooraf werd een duel aangekondigd tussen Thomas Pidcock en Eli Iserbyt, de twee favorieten. Het was Iserbyt die de beste start nam van beide tenoren. Pidcock kende meer moeite en was al meteen op achtervolgen aangewezen.

Iserbyt volgde gezwind in het spoor van de Fransman Antoine Benoist en ook de Nederlander Joris Nieuwenhuis kende een goede start. De Nederlandse titelverdediger nam het initiatief, maar ook Iserbyt was bij de pinken en zette de achtervolging in. Voor Pidcock leek het kalf na de eerste ronde al verdronken, hij passeerde toen al op twintig seconden met onze landgenoot Thijs Aerts in zijn wiel. In de tweede ronde beende Iserbyt de Nederlander bij nadat die een schuiver maakte en toen hij daarna ook nog eens lange tijd aan de kant stond met problemen aan het schoenplaatje, diepte Iserbyt de kloof nog verder uit. Intussen zakte de Britse topfavoriet steeds verder weg en zou hij finaal huiswaarts keren met een teleurstellende vijftiende plek, op bijna vier minuten.

Eli Iserbyt is voor de tweede keer wereldkampioen veldrijden

© BELGA

Iserbyt bleef domineren, al bleek hij ook niet foutloos en kwam hij in de derde ronde even ten val. Zonder erg, daarna stoomde hij gewoon door op zijn elan. In de strijd om het zilver moest Nieuwenhuis afrekenen met de Fransman Gras en kregen we nog spanning in het slot. Uiteindelijk haalde de Nederlander het alsnog voor de Fransman. Adam Toupalik werd vierde, Thijs Aerts vijfde op 1:44. Met Timo Kielich stond nog een derde Belg in de top tien op de tiende plaats.

Het is voor Iserbyt zijn tweede titel bij de beloften. In 2016 won hij in Heusden-Zolder.

(MF/Belga)

Herbeleef hier de wedstrijd van Eli Iserbyt in deze fotospecial.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!