Eerste veldrit in Moerkerke onder de vlag van Cycling Vlaanderen

D
Redactie KW

Dit weekend is het feest in de Leestjesstraat in Moerkerke waar voor de tweede maal een veldrit wordt georganiseerd op het domein Quarter House van Gino Bonneure. Ditmaal gebeurt dat echter wel onder de vlag van Cycling Vlaanderen, de eerste editie vorig jaar was een organisatie bij de nevenbond LRC.

“Vorig jaar hadden we voor onze eerste editie 330 starters in de verschillende categorieën”, vertelt Gino Bonneure, de 64-jarige organisator van het evenement. “Maar dit jaar kiezen we voor Cycling Vlaanderen, alhoewel het de vorig jaar ook een mooie cross geweest is. Maar door een paar misverstanden, die volgens mij niet door de beugel konden, heb ik besloten om in zee te gaan met de nationale wielerbond. Gelukkig kan ik rekenen op de Damse Vredespurters, in het specifiek Hubert Van Nieuwkerke die heel veel ervaring heeft in deze zaken.”

Het parcours loopt volledig over het domein van het B&B Quarterhouse. “Het zullen twee kilometer worden door weiden en met natuurlijke hindernissen. Er komen talrijke heuveltjes voor, we bouwen ook een zandbak en er komt een berg en tunnel. Vele hindernissen gebruiken we ook voor onze paarden die hier gestald staan.”

Ook jeugd

Het programma bestaat uit twee delen. Het eerste deel start op zaterdagvoormiddag. “Dan is de jeugd aan de beurt. De inschrijvingen starten om 10 uur en na een parcoursverkenning is het de beurt aan de allerjongsten tussen acht en elf jaar, daarna volgen de 12- tot 14-jarigen. In de namiddag is het de beurt aan de gentlemen-crosser en alle inwoners van Groot-Damme. Die mogen om 14.30 uur ook eens ploeteren over het parcours. Ondertussen worden de prijzen voor de jeugd uitgedeeld.”

Veel wedstrijden

Op zondag 7 oktober is het de beurt aan de meer ervaren renners. “Om 11 uur starten de Masters B en C, een uurtje later gevolgd door de Masters A en amateurs. Hun cross zal 40 minuten duren. Ook de dames zijn van de partij en die starten om 13 uur. Ook hun race duurt 40 minuten. De dames nieuwelingen rijden één ronde minder. De jeugdcategorieën nieuwelingen en juniores starten respectievelijk om 14 en 15 uur en duren 30 en 40 minuten. De elite zonder contract en beloften sluiten af om 16 uur. Zij rijden een uur. Daarna is er prijsuitreiking en vanaf 18 uur is er een gratis optreden van DJ Jonathan in de grote tent.”