Edward Planckaert: “Ik wil bijleren en mijn neus ook eens aan het venster steken”

Tom Vandenbussche

Edward Planckaert (22) maakte vorig jaar zijn debuut bij de profs en deed dat verre van onaardig, met een vierde plaats in de Classic Loire Atlantique als uitschieter. Een sleutelbeenbreuk na een val in de Ronde van België verstoorde echter de tweede seizoenshelft van de Zwevegemnaar, die binnenkort naar Moen verhuist. Wij spraken Planckaert deze week in het Spaanse Calpe, waar hij met Sport Vlaanderen-Baloise op stage vertoeft. “Vooral in het Vlaamse voorjaar wil ik me toch eens kunnen tonen.”

Edward, hoe kijk jij terug op 2017?

“Met gemengde gevoelens. Na die val in de Ronde van België was ik door een sleutelbeenbreuk een hele tijd buiten strijd en is het conditioneel niet meer goed gekomen. Alles ervoor was positief, met de Classic Loire Atlantique als uitschieter. Maar jammer dat ik er geen vervolg aan heb kunnen breien. Ook mentaal was het niet gemakkelijk, omdat ik niet meer mijn niveau van ervoor wist te behalen. Het was dan ook moeilijk om mezelf nog op te laden.”

Hoe is je winter tot nu toe verlopen?

“Goed. Dat ik volgens Emiel al vlieg? Hij liegt veel. (grijnst) Neen, serieus. Ik mag niet klagen met mijn huidig vormpeil.”

Wat verwacht je van 2018?

“Ik wil enerzijds nog meer bijleren en iets meer body kweken. Dat ik in 2017 al zowat het hele voorjaar heb kunnen afwerken, is zeker een voordeel op vlak van ervaring en parcourskennis. Anderzijds zou ik toch ook wat vaker het neus aan het venster willen steken. In welke koersen? Vooral het Vlaamse voorjaar uiteraard.”

Hoe ziet je programma er de eerste weken uit?

“Ik open met La Marseillaise en de Ster van Bessèges en trek via de Ruta del Sol naar de Omloop Het Nieuwsblad, maar de definitieve selecties van de eerste voorjaarskoersen wordt dan pas gemaakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier