Drie op een rij voor Van der Poel in Otegem

© BELGA
Redactie KW

Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft maandag in Otegem voor het derde jaar op rij de Weversmisdagcross gewonnen, na een solo die hij had opgezet op het einde van de tweede ronde.

De viervoudige Nederlandse kampioen haalde het in de traditionele herkansing van de kampioenschappen met een voorsprong van 41 seconden op Wout van Aert, die zondag in Koksijde zijn derde Belgische titel op rij mocht vieren. Voor Van Aert was het al de zestiende tweede stek van het seizoen. Voormalig Europees kampioen Toon Aerts mocht als derde mee het podium op. David van der Poel en Jens Adams vervolledigden de top vijf. Voor Mathieu van der Poel, begin komende maand topfavoriet op het WK in Valkenburg, was het al de 24ste zege van het seizoen.

Wout van Aert warmde nog wel op in zijn Belgische driekleur, maar moest de start nemen met zijn regenboogtrui. Tim Merlier was het beste weg en nam de rest op sleeptouw. Net bij het intrekken van de eerste grasstrook sloeg Eli Iserbyt onderuit en hield zo enkele renners op. Zijn teamgenoot Michael Vanthourenhout sprong over de balkjes en nam wat afstand van de rest. Tot Toon Aerts op en over de West-Vlaming ging. Mathieu van der Poel was dan al opgeklommen naar de derde plaats, gevolgd door onder meer Wietse Bosmans en Wout van Aert. Het tempo stokte daarna wat en zo trok een kopgroep van elf man sterk de tweede ronde in.

Moordend tempo

Dat was het sein voor Mathieu van der Poel om op het einde van die omloop fiks te gaan versnellen en zo de rest achter zich te laten. Toon Aerts probeerde nog wat weerwerk te bieden, maar zag de Nederlander stelselmatig verder weg rijden. Achter Aerts vormden Van Aert en Vanthourenhout een achtervolgend duo. De Europese kampioen bleef een moordend tempo ontwikkelen en zette bij het ingaan van de vierde ronde het drietal Van Aert, Aerts en Vanthourenhout reeds op een halve minuut. De koers was gereden en bij een eerste tempoversnelling van Van Aert moesten achtereenvolgens Vanthourenhout en Aerts lossen.

Kort voor het ingaan van de slotronde was er nog even opschudding toen de nadarafsluiting aan de aankomstzone door de felle wind werd weggeblazen. Van der Poel moest zijn beste stuurmanskunsten bovenhalen om de dranghekken te omzeilen, maar aan de koerssituatie veranderde niets meer.

Uitslag

1. Mathieu van der Poel (Ned/Corendon-Circus) in 59:49, 2. Wout van Aert op 0:42, 3. Toon Aerts 1:25, 4. David van der Poel (Ned) 2:15; 5. Jens Adams 2:25; 6. Gianni Vermeersch 2:54; 7. Daan Soete 3:25; 8. Thijs Aerts 3:44; 9. Tim Merlier 4:00; 10. Nicolas Cleppe 4:18; 11. Johan Jacobs (Zwi) 4:45; 12. Jenko Bonne 5:20; 13. Yentl Bekaert 5:32; 14. Ruben Vandevelde 5:42; 15. Dieter Vanthourenhout 5:47; 16. Joeri Adams 6:00; 17. Kenneth Van Compernolle 6:45; 18. Thibaut De Smet op 2 ronden; 19. Mathieu Willemyns; 20. Nicolas Pruvot (Fra); 21. Jonas Degroote; 22. Dario Tielen; 23. Niels Derveaux; 24. Daan Hoeyberghs op 3 ronden; 25. Nick Van De Kerckhove.