Dit jaar met amper drie West-Vlamingen naar 73ste Vuelta?

10/08/18 om 08:00 - Bijgewerkt op 08/08/18 om 14:38

Op 25 augustus trekt de 73ste editie van de Ronde van Spanje zich op gang met een proloog in Malaga. Dat zal vermoedelijk met drie West-Vlamingen gebeuren: Floris De Tier (Team LottoNL-Jumbo), Bert Van Lerberghe (Cofidis) en Jelle Wallays (Lotto-Soudal).

Dit jaar met amper drie West-Vlamingen naar 73ste Vuelta?

© AFP

Serge Pauwels (Team Dimension Data) was oorspronkelijk ook voorzien, maar hij kwam zwaar ten val tijdens de voorbije Tour en zal zich meer dan waarschijnlijk op een andere manier moeten proberen klaar te stomen voor een eventueel WK in Innsbruck. Dus blijven er drie West-Vlamingen over. Dat is evenveel als in 2014 en 2015, maar minder dan in 2016 (vijf) en 2017 (zes).

De Tier voor Kruijswijk

Floris De Tier (26) maakte vorig jaar zijn debuut in de Vuelta en deed het toen met een vijfde en zesde plaats in twee overgangsritten verre van onaardig. De ingeweken Oost-Vlaming, in juli met zijn ploegmaats op hoogtestage op de Kühtai in Oostenrijk, zal in principe wel in dienst van Steven Kruijswijk moeten rijden.

Debuut Van Lerberghe

Bert Van Lerberghe (25) maakt zijn debuut in een grote ronde. De Desselgemnaar viel uit de boot voor de Tour en bereidde zich voor via een hoogtestage in Livigno en de Ronde van Polen. In de Vuelta komt hij in de sprinttrein van Nacer Bouhanni terecht. Ook Jelle Wallays greep naast een Tourselectie en begint straks aan zijn derde Vuelta op rij, in dienst van Tiesj Benoot en misschien wel de jonge Bjorg Lambrecht, een Oost-Vlaming uit Knesselare.

Sinds 2016: vier ritten

De voorbije twee edities leverden vier West-Vlaamse ritzeges op: twee keer Gianni Meersman en één keer JensKeukeleire in 2016, één keer Yves Lampaert in 2017. Een herhaling van die scenario's lijkt echter vrij onwaarschijnlijk.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!