De Tro-Bro Léon is niet de Franse versie van de Strade Bianche. Het is net omgekeerd!

13/04/18 om 08:00 - Bijgewerkt op 11/04/18 om 21:16

Sport Vlaanderen-Baloise en Wanty-Groupe Gobert misten dit jaar een wildcard voor Paris-Roubaix en moesten op zoek naar een waardig alternatief. Dat vonden ze in de Tro-Bro Léon, een semiklassieker over ruim 33 km gravelwegen in het westen van Bretagne. Voorlopig zonder West-Vlaming op de erelijst, maar dit jaar wel met niemand minder dan Johan Museeuw als peter.

Une course d'enfer. Zo kondigt de organisatie van de Tro-Bro Léon haar koers op de website aan. Scroll echter naar rechts en je krijgt het tekstje nog in twee andere talen voorgeschoteld. In het Engels: a hell of a ride. En in het Bretoens: da red d'an ifern. Vrij vertaald: de onverharde weg richting helse verschrikkingen. Plaats van afspraak: Lannilis, een godvergeten dorpje in het uiterste westen van de Finistère, waar Bretagne bijna ophoudt en ene Jean-Paul Mellouët 34 jaar geleden het geniale idee kreeg om de meest verraderlijke Bretoense boerenpaden aan elkaar te rijgen en er een wielerwedstrijd van te maken. De Tro-Bro Léon was geboren. Over een afstand van 203,2 kilometer, waarvan 33,2 km of 27 stroken over gravelwegen, en met een 1.1-status op de UCI-kalender.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!