De familie Van Compernolle uit Dentergem is nu ook bij dames actief

Jana Van Compernolle is bezig aan haar eerste seizoen als veldrijdster. "Ik laat mij begeleiden door mijn broer Jason, die de kneepjes van het veldrijden kent." (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

De 12-jarige Jana Van Compernolle treedt in de voetsporen van haar twee oudere broers Jamie en Jason. Het meisje uit Dentergem is aan haar eerste maanden bezig in het veld bij de Wielerbond en doet dat niet onaardig. Ze hoopt om zondag in Veurne mee te kunnen strijden voor de provinciale trui.

“Mijn oudste broer Jason is belofte bij Asfra Racing Team en legt zich toe op het crossen. Daarentegen focust mijn andere broer Jamie – die junior wordt bij CT Soenens-Booom – zich op de weg. Daardoor is het niet verwonderlijk dat ik het ook eens wou proberen”, steekt de 12-jarige Jana Van Compernolle van wal. “Het crossen is me alvast goed bevallen en sinds dit jaar heb ik een vergunning bij de Wielerbond. Eind september kon ik in mijn eerste wedstrijd beginnen met een tweede plaats bij de meisjes.”

“Een podiumplaats op het PK in Veurne zou heel mooi zijn in mijn eerste seizoen”

“Doordat het deelnemersveld beperkt is bij de vrouwelijke categorie moeten we samen rijden met de jongens die een jaartje jonger zijn. Dat vind ik niet erg. Ik sta mijn mannetje in de gemengde wedstrijden. Zo werd ik in de Poelbergcross in Tielt elfde van de 33 starters en eindigde ik als tweede bij de meisjes. Het was droog, maar wel lastig”, blikt Jana met voldoening terug. “Elke week boek ik vooruitgang. Ik laat me begeleiden door mijn broer Jason die de kneepjes van het veldrijden kent. We vormen een hechte wielerfamilie.”

Goede klimmer

“Vooral bergjes naar omhoog rijden en in de modder ploeteren vind ik leuk. Doordat ik niet veel weeg, gaat het klimwerk me bovendien goed af”, ondervindt de 12-jarige aspirante. “Afgelopen weekend was er geen wedstrijd en besloot ik om eens goed te trainen. Tijdens de week spring ik vaak op de rollen met de woensdagnamiddag als uitzondering. Dan probeer ik aan mijn techniek te werken in mijn tuin”, vertelt de leerlinge handel van Regina Pacis Tielt.

“Ik had niet verwacht om dit seizoen al op het podium te staan. De motivatie is dus groot voor het provinciaal kampioenschap in Veurne. Een podiumplek zou heel mooi zijn. Het parcours ken ik nog niet, maar ik kijk ernaar uit. Op het Belgisch kampioenschap in Lille de week erna is een toptienplaats het doel. Er zullen alvast heel wat meer deelneemsters zijn. Daarnaast is het nu een aparte wedstrijd, zonder jongens. Het zand mag normaal geen probleem zijn voor mij”, sluit de renster van Tomabel-Inofec Cycling Team het gesprek af. (JV)