Daan Soete pakt de zege in Rapencross, even vrees voor enkelbreuk Mathieu van der Poel

  • Bijgewerkt om

Daan Soete heeft zaterdag in Lokeren de Rapencross gewonnen, dat is de vierde Brico Cross van het seizoen. Mathieu van der Poel werd naar het ziekenhuis gebracht met een blessure aan de enkel. Er werd gevreesd voor een breuk maar na verdere diagnose lijkt het slechts om een zware verstuiking te gaan.

© Belga

In een zonovergoten Park ter Beuken haalde de 23-jarige Soete het van zijn teamgenoot Laurens Sweeck. Toon Aerts werd derde. Wout van Aert kreeg af te rekenen met een lekke band en finishte pas als zesde. Mathieu van der Poel kwam in de eerste ronde zwaar ten val en liep een blessure op aan de rechterenkel. De Nederlander werd afgevoerd naar het ziekenhuis omdat men vreesde voor een enkelbreuk. Achteraf werd dat afgezwakt naar 'slechts' een zware verstuiking.

Voor de aanvang van de wedstrijd reden diverse renners rond met een coolvest om de warme temperaturen, om en bij de 26 graden, te trotseren. Van Aert en Van der Poel trokken zich weinig aan van de warmte en gingen meteen zij aan zij het park in. Achter dit tweetal volgden onder anderen Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel, Sergio Fernandez en David van der Poel.

© BELGA

Nog voor het ingaan van de tweede ronde kwam Mathieu van der Poel zwaar ten val in een beekje waarbij hij zijn rechterenkel omsloeg. De Europese kampioen probeerde nog wel terug op de fiets te kruipen, maar kneep na enkele meters meteen zijn remmen dicht.

© BELGA

Van der Poel gaf op en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

© BELGA

Michael Vanthourenhout was dan al gaan versnellen, Van Aert trachtte naar de West-Vlaming toe te rijden. Daar slaagde hij in. Op exact dezelfde plaats waar Mathieu van der Poel ten val kwam, sloeg ook Michael Vanthourenhout tegen de vlakte en zo had Van Aert op zijn beurt even een kloof op de rest. Soete trok met Corné van Kessel de derde ronde in, gevolgd door Toon Aerts, Jim Aernouts, Vincent Baestaens en Van Aert. Laatstgenoemde reed lek en verloor zo heel wat plaatsen alvorens hij een nieuwe fiets kon aannemen. Daan Soete ging de vierde ronde in, gevolgd door het Telent-Fidea Lions trio.

© BELGA

Met nog vijf ronden voor de boeg bleef Soete alles netjes indelen. Achter hem volgden Van Kessel met zijn teamgenoot Toon Aerts. Wout van Aert was dan al opgeklommen naar de zevende plaats en zag voor hem David van der Poel als mikpunt uitrijden. Soete bleef zijn voorsprong verder uitbouwen, terwijl achter hem Van Kessel, Aerts, Vermeersch, Sweeck en Van Aert een achtervolgende groep vormden. Wout van Aert nam dit vijftal op sleeptouw, maar enkel Gianni Vermeersch en Laurens Sweeck waren bij machte om de wereldkampioen te volgen. Wanneer de wereldkampioen het tempo even drukte, sloot Toon Aerts ook bij dat groepje aan. Vermeersch kwam ten val en viel dus letterlijk en figuurlijk even weg uit de achtervolgende groep.

Daan Soete mocht met een voorsprong van 20 seconden op Toon Aerts en Laurens Sweeck beginnen aan de slotronde. Wout van Aert, Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch moesten daar al 35 seconden goed maken op Soete. Laatstgenoemde kwam niet meer in de problemen en pakte zo de zege.

© BELGA

(Belga - foto's Belga)